Alueellista tietoa

Uutiset 2022

Tunnista sinilevä itse näillä vinkeillä - myös valtakunnallinen sinileväseuranta on käynnistynyt

Kuvassa sinilevää. Valokuvaaja Jussi Iso-Tuisku / Pirkanmaan ELY-keskus

Valtakunnallinen sinileväseuranta on käynnistynyt kesäkuun alussa ja jatkuu syyskuun loppuun saakka. ELY-keskukset seuraavat alueensa levätilannetta ja toteuttavat kesäisin valtakunnallisen leväseurannan yhteistyössä Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) ja kuntien kanssa.

Ajantasaiset levätilannetiedot ovat nähtävillä vesi.fi- sekä Järvi-meriwiki-verkkopalvelussa, jonne voi lisätä myös yleisöhavaintoja. Havainnot voi tallentaa Järviwikiin myös suoraan havaintopaikalta älypuhelimen avulla. Järviwikille on kehitetty verkkoselaimessa toimiva Havaintolähetti-niminen sovellus, joka on optimoitu kosketusnäytölle. Havaintolähettiä voi käyttää Järviwikin tunnuksilla.

Tulevan kesän levätilannetta on vaikea ennustaa. Yleensä sinilevät alkavat lisääntyä juhannuksen jälkeen vesien lämmetessä.

Näin tunnistat sinilevän

Vähäisen sinileväesiintymän tunnistaa vedessä olevista pienistä vihertävistä hiutaleista sekä kapeista leväjuovista. Runsaamman esiintymän tunnistaa rannalla olevasta vihreästä raidasta, tai leväkasautumista. Rantaan ajautuessaan levämassa on maalimaista, ja koskettaessa sinilevämassa hajoaa hippusiksi eikä takerru esimerkiksi rihmamaisena tikkuun.

”Jos epäilee, että sinilevää on vedessä, voi sitä ottaa vesilasiin ja antaa seistä vähän aikaa. Jos levä nousee pintaan, kyseessä on todennäköisesti sinilevä”, antaa vinkiksi Pirkanmaan ELY-keskuksen ylitarkastaja Anu Peltonen.

Kaikki sinilevät eivät ole myrkyllisiä ja mahdollinen myrkyllisyys voidaan varmentaa vain laboratoriotesteillä. Sinileväesiintymiin tuleekin suhtautua varauksella. Jos vedessä on runsaasti sinilevää, sitä ei pidä käyttää löyly-, pesu-, kastelu- tai talousvetenä. Runsaan esiintymän aikana tulisi myös välttää vedessä uimista ja pitää lapset sekä kotieläimet poissa rantavedestä.

Lisätietoa