Navigointivalikko
Tiedotteet 2015

Tiedotteet 2015

Tiedotteet 2015

Tulipoltteen saastuttamia taimia myyty myös Etelä-Savossa (Etelä-Savon ELY-keskus)

Tulipolte-nimistä (Erwinia amylowora) vaarallista kasvitautia on todettu ensimmäisen kerran Manner-Suomessa. Ensimmäinen löydös tehtiin markkinavalvonnan yhteydessä Hämeen ELY-keskuksen toiminta-alueella (Kanta- ja Päijät-Hämeessä) sijaitsevassa taimimyymälässä.

Tautia löydettiin virolaista alkuperää olevista päärynäpuun taimista Pepi-nimisestä lajikkeesta. Taimien toimittaja on Maisematukku Oy. Samaa kasvierää on toimitettu Suomessa 58 taimimyymälään, joista kolme on Etelä-Savon ELY-keskuksen toiminta-alueella Etelä-Savon maakunnassa.

Kasvintarkastuksen historian ensimmäisen kerran kasvinsuojelulain perusteella tehdään nyt tuotteiden takaisinveto. Kuluttaja-asiakkaita, jotka ovat ko. puita ostaneet, pyydetään toimittamaan puut takaisin ostopaikkaan.

Tulipolte on bakteeritauti, jonka isäntäkasvit kuuluvat Roseacea-heimoon (ruusukasvit). Tulipoltteen tärkeimmät isäntäkasvit Suomessa ovat omena- ja päärynäpuut, tuhkapensaat, pihlajat, tuomi- ja orapihlajat, ruusukvittenit ja aroniat. Tulipoltteen varalta Suomella on suoja-alueoikeus, mikä tarkoittaa sitä, että Suomeen ei saa tuoda tulipoltteen isäntäkasveja muualta kuin toiselta suoja-alueelta.

Tauti ei ole vaarallinen ihmisille tai eläimille. Sen leviämisen estämiseksi ei kuitenkaan ole muuta keinoa kuin saastuneiden tai saastuneeksi epäiltyjen kasvien hävittäminen.

Eviran tiedotteessa on toimintaohje saastuneita taimia ostaneille asiakkaille. Tiedotteen lopussa on linkki luetteloon taimimyymälöistä, joihin kyseistä kasvierää on toimitettu.

Lisätietoja:

Asiantuntija, Marja Pulkkinen, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 073 (ylitarkastaja Heikki Häkkinen 6.7. alkaen, p. 0295 024 042)

Jaostopäällikkö Raija Valtonen, Evira, p. 040 560 2510, kasvinterveys(at)evira.fi


Alueellista tietoa