Navigointivalikko
Uutiset 2014

Uutiset 2014

Uutiset

Team Finland kannusti yrityksiä lentoon (Uudenmaan ELY-keskus)


Zef Solutions Oy:n myyntijohtaja Jaakko Alasaarela (vas.) vastailemassa tilaisuuden juontajana toimineen, Duudsoneista tutun Hannu-Pekka "HP" Parviaisen kysymyksiin.

 

Oma Yritys 14 tapahtuman yhteydessä järjestetyssä Team Finland – seminaarissa annettiin yrityksille neuvoja kansainvälistymisen alkuun pääsemiseksi. Team Finlandin alla toimivat kansainvälistymispalvelujen tarjoavat opastivat yrityksiä neuvontapisteissä eli "lähtöporteilla". Suomen rajan ulkopuolella tapahtuvaan kaupankäyntiin saatiin vinkkejä myös yrityscaseista.

 

- Olemmeko me muotiteollisuutta? Olemmeko designyritys? Mihin me kuulumme?

Makia Clothing Oy:llä oli vaikeuksia löytää juuri heille sopiva rahoitusmuoto kansainvälistymisen aloittamisen tueksi. Yrityksen operatiivinen johtaja Mika Martikainen (kuva alh.) kuvaili olemassa olevia rahoitusmuotoja jäykiksi ja hitaiksi, ehkä joillekin tietyille aloille spesifeiksi. Vaatealalla toimiva yritys onnistui silti löytämään paikkansa rahoituskuvioista. Martikainen kertoi Makia Clothingin saaneen Team Finland -toimijoilta sekä tietotaidollista että taloudellista tukea.

Vaikka Makia Clothingin toiminta keskittyy Eurooppaan, se tekee kauppaa kymmeniin maihin ympäri maailmaa; yrityksen verkkokaupan kautta tehtiin tilauksia viime vuonna 49 maasta.

Yritys on ulkoistanut kaiken bisneksen tai brändin tekemisen ulkopuolelle jäävän, "olemme fokusoineet tekemisemme, jotta saamme siihen draivia". "Isoja" vastaan kilpaillaan verkostoitumalla.

- Sopiva tiimi ja riittävä osaaminen ja uskotaan siihen kuin hullu puuroon ja alkaa syntyä jotain, Martikainen summasi menestyksen, olemme tehneet kovasti töitä kahdeksan vuotta ja nyt brändi on saatu mielenkiintoiseksi.

Makia Clothing toimi Sotshin olympialaisissa Zimbabwen talviolympiajoukkueen virallisena sponsorina ja vaatetti joukkueen alppihiihtäjän tukijoukkoineen.

Hyvältä tuntui, Martikainen luonnehti Team Finland seminaariin osallistumista. Hänen mielestään tilaisuus palveli tarkoitustaan:

- Ihmisiä oli saatu paikalle paljon ja uskon heidän saaneen tilaisuudesta irti sen, mitä tulivat hakemaan.

 

 

Helsingin Wanhassa Satamassa järjestetyn seminaarin avasi kehitysministeri Pekka Haavisto. Ministeri uskoi suomalaisella cleantech-osaamisella olevan tulevaisuudessa maailmalla valtava kysyntä. Hän kertoi havainneensa maailmalla liikkuessaan, että myös suomalaisen koulutusjärjestelmän  tehokkuutta ihmetellään, samoin järjestelmäämme, joka johtaa nuoret hakeutumaan opiskelemaan. Paljonkohan tuosta voitaisiin antaa maailmalle, ministeri pohti.

 

Konkretisoi unelmasi!

Paikalla oli myös muita kansainvälistymisen käynnistämiseen Team Finlandilta tukea saaneita yrityksiä jakamassa omiin kokemuksiinsa perustuvia vinkkejä.

Oululaista ohjelmistoalan yritystä Zef Solutions Oy:tä on vienyt eteenpäin etenkin kristallin kirkas unelma ja sen konkretisoiminen – sekä rohkeasti epämukavuusalueelle astuminen. Yritys teki vuonna 2005 Vaalikoneen Suomen presidentin vaaleihin yhteistyössä MTV3:n kanssa. Vaalikoneen mahdollisuudet ulkomailla alkoivat kiinnostaa ja yritys suuntasi Egyptiin vuonna 2011. Siellä saatiin yhteys Al Jazeera –mediayhtiöön. Vaalikone oli käytössä Egyptin vuoden 2012 presidentin vaaleissa. Egyptissä yrityksen edustajat tukeutuivat muun muassa paikallisen suurlähetystön ja Finpron tietämykseen.

Käyttökokemus ja yksityiskohdat ratkaisevat ja erottavat meidät muista, yrityksen toimintaa vauhdikkaasti esitellyt myyntijohtaja Jaakko Alasaarela uskoi. Viime marraskuussa alkoi yhteistyö internetissä toimivan vaalikoneen käyttämisestä muun muassa maailman suurimpien mediatalojen kanssa: CNN, BBC, Reuters, Fox ja CBC.    

Seminaarin juontajana toiminut Duudsonien Hannu-Pekka Parviainen tähdensi  kohdemaassa läsnäolon tärkeyttä.

- Se auttaa hirveän paljon etenkin USA:ssa.

Parviainen painotti, etteivät sähköpostit tai muut vastaavat yhteydenotot korvaa paikanpäällä tapahtuvaa verkostoitumista ja uusien suhteiden luomista. Uusiutuminen ja että uskaltaa tehdä jotain sellaista, mitä ihmiset eivät ole vielä nähneet, hän luonnehti Duudsonien tarinaa.Näkyvyyttä pk-yrityksille

Team Finland toimijoiden palvelukokonaisuus sisältää yritysten kansainvälistymistä tukevia palveluita, ulkomaiseen toimintaympäristöön vaikuttamista sekä Suomeen suuntautuvien ulkomaisten investointien ja Suomen maakuvan edistämistä.

- Luomme pk-yrityksille sellaista näkyvyyttä, jollaista niillä ei muuten olisi, toimitusjohtaja Kari Häyrinen Finprolta kuvaili Team Finlandin toimintaa.

Hän lupasi Finpron antavan kansainvälistymistä harkitsevalle yritykselle realistisen arvion siitä, kannattaako sen lähteä:

- Meidän tehtävämme on katsoa, että ulkomaille lähtevät yritykset ovat oikeassa paikassa oikeaan aikaan oikealla konseptilla.

 

ELY-keskuksissa työskentelevien Team Finland –koordinaattorien yhteystiedot löydät tältä sivulta.

 

 

 

 

 

 

Teksti ja kuvat: Memmi Ojantola

 

 

 

 

 

 

 


Alueellista tietoa