- Ajankohtaista
- Kuulutukset ja ilmoitukset
- Yleistiedoksiannot maantielle jätettyjen ajoneuvojen siirtämiseksi
- Valtion liikenneväylien suunnittelu - kuulutukset
- Ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen valtakunnalliset ja useampaa aluetta koskevat kuulutukset, yleistiedoksiannot ja päätökset
- Meille töihin
- RSS-palvelu
- Tapahtumat ja koulutukset
- Tarjouspyynnöt ja haut
- Tiedotteet
- Tiedotteet 2021
- Tiedotteet 2020
- Tiedotteet 2019
- Tiedotteet 2018
- Tiedotteet 2017
- Tiedotteet 2016
- Tiedotteet 2015
- Tiedotteet 2014
- Tiedotteet 2013
- Tiedotearkisto
- Tilaa tiedotteita
- Uutiset
- Uutiset 2025
- Uutiset 2024
- Uutiset 2023
- Uutiset 2018
- Uutiset 2022
- Uutiset 2021
- Uutiset 2020
- Uutiset 2019
- Uutiset 2017
- Uutiset 2016
- Uutiset 2015
- Uutiset 2014
- Uutiset 2013
- Uutiskirjeet
- Viestintä
Tiedotteet 2015
Tavoitteena on vesien ja meren hyvä tila (Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus)
Pinta-, pohjavesien sekä Itämeren tilan parantaminen vaatii tekoja, rahaa ja pitkäjänteisyyttä – ja hyvää suunnittelua. Valtioneuvosto on 3.12 hyväksynyt vuoteen 2021 ulottuvat vesienhoitosuunnitelmat ja merenhoitosuunnitelman toimenpideohjelman. Suunnitelmat on valmisteltu laaja-alaisena yhteistyönä eri viranomaisten, sidosryhmien ja kansalaisten kanssa.
Suunnitelmissa esitetään toimenpiteitä, joilla pinta- ja pohjavesien hyvä tila voitaisiin ylläpitää tai huonokuntoisissa parantaa. Vesien hyvä tila on tavoiteltavaa, puhtaista juoma- ja uimavesistä sekä hyvistä kalavesistä hyötyvät niin alueen asukkaat kuin elinkeinotkin. Vesien hyvä tila on tavoiteltavaa myös itse luonnon hyvinvoinnin kannalta. Vesiin liittyvät innovaatiot ja yritystoiminta voivat olla jatkossa merkittävä vientiartikkeli suomalaisille yrityksille. Toimenpiteiden toteuttamisessa tarvitaan kaikkien yhteisiä ponnisteluja ja aikaa. Mitä nopeammin aloitamme työt, sitä nopeammin pääsemme nauttimaan puhtaista vesistä.
Vesienhoidon toimenpiteet on esitetty yhteenvetona vesienhoitosuunnitelmassa ja yksityiskohtaisemmin alueen jokikohtaisissa pintavesien toimenpideohjelmissa ja koko aluetta kattavassa pohjavesien toimenpideohjelmassa.
Rehevöityminen ja happamoituminen kuriin
Vaikka suurin osa Suomen vesistä on hyvässä tai jopa erinomaisessa tilassa, on alueellamme Etelä-Pohjanmaalla, Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla rehevöitymisen ja happamuuden torjunnan osalta paljon tehtävää hyvän tilan eteen. Toimenpiteillä voimme kääntää rehevöitymiskehityksen suunnan ja lieventää happamuushaittoja, mutta se saattaa paikoitellen vaatia vuosikymmenten työn.
Alueellamme maataloudella on suurin vaikutus rehevöitymiseen ja siksi suuri osa esitetyistä toimenpiteistä kohdistuukin maatalouteen. Peltojen talviaikaista kasvipeitteisyyttä pitäisi lisätä, peltojen fosforipitoisuuksia alentaa ja lannan sisältämiä ravinteita hyödyntää pelloilla nykyistä tehokkaammin. Myös muihin sektoreihin, kuten metsätalouteen, turvetuotantoon, haja-asutukseen ja yhdyskuntien jätevesien käsittelyyn on suunnattu toimenpiteitä. Happamuushaittojen osalta esitetään mm happamien sulfaattimaiden täsmentävää kartoitusta ja matalampaa kuivatussyvyyttä vaativaa monivuotista nurmea.
Vesistöjä kunnostetaan konkreettisesti
Kalojen ja muiden eliöiden elinmahdollisuuksia on virtavesissä heikennetty aikojen kuluessa vesivoiman, tulvasuojelun ja uittojen ehdoilla, ja vesienhoidossa on esitetty kunnostuksia näitten haittojen vähentämiseksi. Vesienhoidon toimenpideohjelmissa on esitetty toimenpiteitä myös järvien ja merenlahtien tilan parantamiseksi ja valumavesien pidättämiseksi valuma-alueella, joka palvelee myös tulvariskien hallintaa.
Pohjavesivarat turvataan
Pohjavesivarojen turvaamisessa keskeisenä keinona on suojelusuunnitelmien laatiminen pohjavesialueille. Pohjaveden suojeluseikat huomioivalla maankäytön suunnittelulla on merkittävä rooli pohjavesien hyvän tilan saavuttamisessa. Tärkeitä toimenpiteitä ovat myös pohjaveden tilan seuranta, maa-ainesottoalueiden ja pilaantuneiden maa-alueiden kunnostaminen, pohjavesisuojausten rakentaminen sekä neuvonnan ja valvonnan tehostaminen.
Merenhoito uutena asiana suunnitteluun
Aikaisemmin merialueita on käsitelty osana vesienhoitoa, mutta nyt on merialueet otettu kokonaisuutena omaksi suunnitteluosiokseen. Merenhoidossa ajatellaan meriympäristön ongelmia laajemmin kuin vain rehevöitymisen ja haitallisten aineiden osalta siten, että toimenpiteitä kohdistetaan myös mm. roskaantumiseen, vedenalaiseen meluun, kalakantoihin, merenkulkuun ja luonnon monimuotoisuuteen.
Lisätietoa
Vesienhoitosuunnitelmat, vesienhoidon toimenpideohjelmat ja merenhoidon toimenpideohjelma ovat luettavissa sähköisesti osoitteesta www.ymparisto.fi/vaikutavesiin. Lisäksi ELY-keskuksien palvelupisteissä on luettavissa vesienhoitosuunnitelmat ja merenhoidon toimenpideohjelma.
Lisätietoa Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksessa antavat
- Vincent Westberg, 0295 027956, [email protected] (vesienhoito, merenhoito)
- Maiju Ikonen, 0295 027416, [email protected] (pohjavedet)
- Hans-Göran Lax, 0295 027863, [email protected] (merenhoito)
- Julkaisupäivä
- 4.12.2015