Navigointivalikko
Tiedotteet 2013

Tiedotteet 2013

Sivulla on ELY-keskusten uusimmat tiedotteet, alkaen huhtikuusta 2013. Vanhemmat tiedotteet löytyvät vasemmalta kohdasta Tiedotearkisto.

Tiedotteet 2013

Talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoitukset otetaan käyttöön Uudenmaan ELY-keskuksen alueella lokakuun lopussa (Uudenmaan ELY-keskus)

Talven ja pimeyden tulon myötä nopeusrajoituksia alennetaan liikkujien turvallisuuden vuoksi. Rajoitukset vaihdetaan kaikkialla lokakuun 31. päivään mennessä. Uudellamaalla, Kanta-Hämeessä ja Päijät-Hämeessä nopeusrajoitusmerkkien vaihto aloitetaan 23.10. Muuttuneet rajoitukset tulevat voimaan heti, kun merkit on vaihdettu.

Alennettujen nopeusrajoitusten avulla pienennetään pimeyden, hirvieläinten, märkien tienpintojen ja talviajan liukkaiden kelien aiheuttamaa kohonnutta onnettomuusriskiä ja lievennetään onnettomuuksien seuraamuksia. Talvinopeusrajoitusten on todettu vähentävän erityisesti vakavia onnettomuuksia.

Liikenneturvallisuuden lisäksi myös ympäristönäkökohdat puoltavat talvinopeusrajoitusten alentamista. Alhaisemmilla ajonopeuksilla ajettaessa polttoaineen kulutus ja pakokaasupäästöt pienenevät. Samalla myös rengasmelu ja päällysteen kuluminen vähenevät.

Rajoituksissa noudatetaan viimevuotista käytäntöä

Uudenmaan ELY-keskuksen rajoituksiin ei tule muutoksia edellisiin talviin nähden. Kuten aiemminkin, 120 km/h nopeudet alennetaan talveksi 100 km/h ja kesäaikaiset 100 km/h nopeudet rajoitetaan 80 km/h.

Moottoriteillä korkein sallittu talvinopeus on 100 km/h. Etelä-Suomen muilla pääteillä on talvella pääsääntöisesti 80km/h nopeusrajoitus, mikäli ajosuuntia ei ole erotettu keskikaiteilla tai välikaistalla. Joillakin onnettomuuksille alttiilla tieosuuksilla, joiden rajoitus on kesällä 80 km/h, nopeutta alennetaan talviajaksi. Esimerkiksi sellaisilla kapeilla teillä, joilla on runsaasti raskasta liikennettä ja paljon tienvarsiasutusta, nopeus voidaan asettaa 70 km/h.

Tiejaksot, joilla 100 km/h -rajoitus säilyy myös talvikaudella (moottoriteiden lisäksi):

Valtatie 2        Vt 1 liittymästä Nummelaan sekä Forssan varalaskupaikan alue
Valtatie 4        Lusi - Hartola –välin neljä keskikaidejaksoa
Valtatie 5        Lusin varalaskupaikka
Valtatie 6        Koskenkylä - Elimäki
Kantatie 50    Bemböle - Hämeenkylä
                                                                                                                                                   

Valtatiellä 1 on voimassa sään ja kelin mukaan muuttuva nopeusrajoitus. Liikenneviraston päätöksen mukaan valtatiellä 1 voidaan käyttää hyvissä olosuhteissa 120 km/h nopeusrajoitusta 31.10.2013 asti        

Talviajan nopeusrajoitukset poistetaan maalis-huhtikuussa erillisen päätöksen mukaan.

Uudenmaan ELY-keskus hoitaa liikenneasioita Uudenmaan, Itä-Uudenmaan, Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen maakuntien alueella.

Lisätietoja
Uudenmaan ELY-keskus Marko Kelkka puh. 0295 021 291

 


Alueellista tietoa