Navigointivalikko
Tiedotteet 2014

Tiedotteet 2014

Tiedotteet 2014

Syksy on saanut sinilevähavainnot runsastumaan Pirkanmaalla (Pirkanmaan ELY-keskus)

Syyskuun ensimmäinen viikko on ollut Pirkanmaan leväseurannan havaintopaikoilla seurantakauden runsasleväisin. Runsaasti sinilevää on ollut Houhajärvellä Sastamalassa, Vanajavedellä Sääksmäen sillan kohdalla Valkeakoskella sekä Pyhäjärvellä Lehtiniemen rannalla ja Halkoniemen uimarannalla Nokialla. Hieman sinilevää on havaittu Kirkkojärvellä Kangasalla, Oriselällä Tähtiniemen rannalla Orivedellä, Järvenkylänjärven uimarannalla Hämeenkyrössä, Kyrösjärven Hämylänlahdessa sekä Ikaalisissa Kranstolpan uimarannalla .

Houhajärveltä otettu näyte tutkittiin mikroskoopilla, ja siinä esiintyi Anabaena- ja Microcystis-suvun sinileviä, jotka ovat hyvin yleisiä sisävesissä, ja ne voivat muodostaa myrkyllisiä kantoja.

Yleisöhavaintoja on ilmoitettu kuluvalla viikolla yhdestä vähäisestä, yhdestä runsaasta ja yhdestä erittäin runsaasta sinileväesiintymästä.

Sinilevien runsastuminen syksyllä johtuu ravinteiden määrän lisääntymisestä järvissä. Syvemmissä vesikerroksissa kasvaneet sinileväesiintymät voivat nousta syksyllä sopivissa tuuliolosuhteissa pintaan ja ajautua ihmisten harmiksi rannoille.

Runsas sinileväesiintymä Houhajärvellä Sastamalassa 2.9.2014. Kuva: Nina Ylitalo.

Lisätietoja:

Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus: yksikön päällikkö Matti Saura, p. 0295 036 170, matti.saura(at)ely-keskus.fi

 


Alueellista tietoa