Navigointivalikko
Tiedotteet 2015

Tiedotteet 2015

Tiedotteet 2015

Sinilevät runsastuneet hieman Pirkanmaan vesistöissä (Pirkanmaan ELY-keskus)

Viikolla 26 Pirkanmaalla havaittiin sinilevää viidellä seurantapaikalla. Ainoastaan Pyhäjärvellä Lempäälän Mäyriänrannassa leväesiintymä oli runsas.

Lisäksi vähän sinilevää havaittiin Pyhäjärvellä Pirkkalan Kranstolpan uimarannalla, Vesilahdella kirkonkylän havaintopisteessä, Sastamalan Houhajärvellä ja Järvenkylänjärvellä Hämeenkyrössä.

Pirkanmaan ELY-keskukselle ilmoitettiin kaksi yleisöhavaintoa levistä, Orivedellä Längelmäveden Eräslahdessa ja Sahalahden Kirkkojärvessä.

Järviwikin leväbarometrista näkee, että sinilevähavaintoja on Pirkanmaalla hieman vähemmän kuin edellisinä kesinä samaan aikaan.  Barometri kuvaa sinilevätilannetta suhteessa aiempiin vuosiin. Se lasketaan joka viikko valtakunnallisen leväseurannan kiinteiden havaintopaikkojen havaintojen perusteella. Alueelliset leväbarometrit löytyvät ELY-keskusten levätilanne-sivuilta. Edellisten vuosien leväbarometrejä voi tarkastella Leväarkistossa.

Sinilevät ovat tärkeä osa vesistöjen pieneliöstöä

Sisävesistä on löydetty noin kymmenen sinileväsukua ja useat niiden lajeista voivat muodostaa myrkyllisiä kantoja. Uusimpien tutkimusten mukaan melko vähäinenkin sinileväesiintymä saattaa olla myrkyllinen, jonka vuoksi sinileväpitoisessa vedessä uimista sekä veden käyttöä talous- ja löylyvetenä tulisi välttää.

Mikroskooppisen pienet sinilevät eli syanobakteerit tuottavat kasvien tavoin happea yhteyttämällä. Sinilevät kuuluvat vesistöjen peruseliöstöön. Ne voivat elää sekä yksittäisinä soluina että yhdyskuntina.

Runsastuessaan sinileväyhdyskunnat voivat muodostaa veden pinnalle levälauttoja, joita kutsutaan leväkukinnaksi. Koska sinilevät viihtyvät erityisesti lämpimissä ja ravinteikkaissa oloissa, vesien rehevöityminen lisää leväkukintojen esiintymistä. Sinileviä esiintyy kuitenkin myös vähäravinteisissa vesissä.

Lisätietoja:

Pirkanmaan ELY-keskus:

  • Ylitarkastaja Anu Peltonen
    puh. 0295 036 367
    anu.peltonen(at)ely-keskus.fi

Järviwiki:

 


Alueellista tietoa