Navigointivalikko
Tiedotteet 2014

Tiedotteet 2014

Tiedotteet 2014

Sinilevät ovat runsastumassa Pirkanmaalla (Pirkanmaan ELY-keskus)

Pirkanmaalla seitsemällä valtakunnalliseen leväseurantaan kuuluvalla havaintopaikalla on havaittu sinileviä kuluneella viikolla. Vähän sinilevää on ollut nähtävissä havaintopisteillä Vesijärvellä Kangasalla, Houhajärvellä Sastamalassa, Vihnusjärvellä Nokialla, Pälkänevedellä Pälkäneellä (Aitoon Uusikylän uimaranta), Kyrösjärvellä Ylöjärvellä (Paijalanranta) sekä Rutajärvellä Urjalassa (Kauniston ranta). Kyrösjärven Hämylänlahdessa Ikaalisissa havaittiin runsas sinileväesiintymä. Paikalta otetussa näytteessä oli yleisiä Anabaena- ja Microcystis-suvun sinileviä.


Runsaasti sinilevää Kyrösjärven Hietalahdessa Ikaalisissa 6.7.2014.
Kuva: Janne Rosenqvist.

Kansalaiset ovat viime viikon tapaan ilmoittaneet useista vähäisistä tai runsaista sinileväesiintymistä eri puolilla Pirkanmaata sekä yhdestä erittäin runsaasta esiintymästä. Näsijärven Näsinselällä havaittiin tiistaina ja keskiviikkona erittäin runsaasti sinilevää Pallosaaren etelä- ja pohjoispuolella. Yleisöhavainnot ovat nähtävissä Järviwiki-sivustolla.

Sinilevätilanne on ajankohtaan nähden normaali. Tämän viikon lämmin ja tyyni sää on edistänyt sinilevien runsastumista, mutta Pirkanmaalla sinilevämäärät ovat vielä hieman ajankohdan pitkäaikaisen keskiarvon alapuolella. Sääolosuhteiden lisäksi vesien ravinnemäärät vaikuttavat sinilevien runsastumiseen.

Sinilevät voivat tuottaa ihoa ärsyttäviä aineita ja maksa- ja hermomyrkkyjä, joten selvästi sinileväpitoisessa vedessä ei pidä uida, eikä vettä tule käyttää pesuvetenä tai löylyvetenä saunassa. On huolehdittava myös siitä, että pienet lapset ja lemmikkieläimet eivät pääse nielemään sinileväpitoista vettä.

Lisätietoja:

 


Alueellista tietoa