Navigointivalikko
Tiedotteet 2016

Tiedotteet 2016

Tiedotteet 2016

Sinileväkukintoja havaittu kolmessa järvessä Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella (Pohjalaismaakunnat)

ELY-keskukseen on tullut muutama ilmoitus sinileväkukinnoista Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella vallinneen lämpimän ja aurinkoisen viikonlopun aikana. Leväkukinnat ovat vähentyneet sitä mukaa kuin sää on viikon aikana muuttunut epävakaisemmaksi.

Alavuden Kuorasjärvellä havaittiin runsas sinileväkukinta viikonlopun aikana, mutta tällä hetkellä kukinnasta ei ole havaintoja. Tiistaina havaittiin pieniä määriä sinilevää Mustasaaren Karperöfjärdenissä. Myös Luodonjärvellä näkyy edelleenkin pieniä määriä sinilevää. Muilla Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueen havaintopaikoilla ei ole tehty sinilevähavaintoja. Yleisöltä tulleiden tietojen mukaan viikonloppuna havaittiin myös leväkukinta Kyrönjoen suualueella viikonloppuna.

Sinileväkukintoja saattaa esiintyä myös muualla alueella, vaikka siitä ei ole raportoitu tässä. Sinilevä viihtyy lämpimässä, aurinkoisessa ja tyynessä säässä, jolloin levä saattaa muodostaa massaesiintymiä vedenpinnalle. Sinilevä näkyy vedessä vihertävinä tai kellertävinä hippuina. Rantaan ajautunut sinilevämassa on usein maalimaista, ja sitä kosketettaessa hajoaa eikä jää esimerkiksi tikkuun roikkumaan. Jos vesilasiin otetun näyteveden antaa seistä hetken ja levä nousee veden pinnalle, on kyseessä todennäköisesti sinilevä. Osa sinilevistä kykenee tuottamaan myrkyllisiä yhdisteitä, eikä etenkään lasten tai lemmikki- ja kotieläinten pidä antaa uida sinileväpitoisessa vedessä. Sinilevää sisältävää vettä ei pidä käyttää myöskään pesu- tai löylyvetenä eikä hyötykasvien kasteluvetenä.

Ajankohtaiset tiedot levätilanteesta ja pintaveden lämpötilasta löytyvät Järvi-meriwiki-verkkopalvelusta (www.jarviwiki.fi). Myös kansalaiset voivat tallentaa palveluun omia havaintojaan tukemaan valtakunnallista levätilanteen arviointia. Järvi-meriwikiin tallennetaan myös tietoja pintaveden lämpötiloista.

Pintaveden lämpötilat ovat nousseet tällä viikolla ja esim. Lappajärvellä pintaveden lämpötila on nyt 20,6 astetta ja Hinjärvellä 19,6 astetta. Kyrönjoen pintaveden lämpötila on 19 astetta Skatilassa kun taas Merenkurkun ulkosaaristossa lämpötila on 11 astetta.

Lisätietoja:

  • Leväseurantapuhelin 0295 027 990

Alueellista tietoa