Navigointivalikko
Tiedotteet 2017

Sinilevähavainnot runsastuneet (Pirkanmaa)

Viikolla 30 havaittiin runsaasti sinilevää Pyhäjärvessä Vesilahden kirkonkylän rannassa. Vähän sinilevää havaittiin Pirkanmaalla seitsemällä valtakunnallisella levähavaintopaikalla: Sastamalan Houhajärvessä, Nokialla Pyhäjärven Lehtiniemessä, Ikaalisissa Kyrösjärven Hämylänlahdessa ja Toivolansaaren uimarannassa, Kangasalla Kirkkojärvessä ja Ukkijärvessä sekä Pälkäneellä Pälkäneveden Aitoon Uusikylän uimarannassa. Järviwikin leväbarometrin mukaan sinileviä on ajankohtaan nähden hieman normaalia runsaammin.

Viikon sisällä Järviwikiin on kirjattu yleisöhavaintoja Ylistenjärven uimarannalta (Sastamala), Mäyhäjärveltä (Lempäälä), Ylimmäiseltä Savijärveltä (Juupajoki) ja Virtain Toisvedeltä.

Pintavedet vuosittaista keskiarvoa viileämpiä

Pintaveden lämpötila 26.7. oli Virtain Kitusjärvessä 16,5 °C (poikkeama vuosittaisesta keskiarvosta -3,2 °C ), Längelmäveden Kaivannossa 18,8 °C (poikkeama vuosittaisesta keskiarvosta -2 °C) ja Näsijärven Kyrönlahdessa 17,1 °C (poikkeama vuosittaisesta keskiarvosta -2,9 °C). Koko maassa pintavesien lämpötilat ovat pitkän ajan keskiarvoja matalammalla 1–4 °C.

Pintaveden lämpötilaa mitataan vain avovesikaudella. Pintaveden lämpötila mitataan perinteisesti vedenkorkeusasteikkopaikkojen rannan läheisyydestä aamuisin klo 8, 20 cm pinnasta alaspäin. Lämpötilat edustavat kyseistä paikkaa ja ovat siten ohjeellisia, eikä niitä voi yleistää koskemaan laajoja alueita. Pääosa asemista on automaattisia. Pintaveden lämpötiloja on tallennettu lisäksi myös Järviwikiin.

 

Lisätietoja:

Pirkanmaan ELY-keskus:

vesitalousasiantuntija Anne Mäkynen, puh. 0295 036 352 anne.makynen(at)ely-keskus.fi

 

Järviwiki:


Alueellista tietoa