Navigointivalikko
Tiedotteet 2016

Tiedotteet 2016

Tiedotteet 2016

Sinilevää havaittu vain vähän Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella (Pohjalaismaakunnat)

Juhannusviikolla sinilevää on havaittu vähän Luodonjärvellä. Muilla Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueen havaintopaikoilla ei ole vielä tehty sinilevähavaintoja.

Pintaveden lämpötilat ovat tällä hetkellä lähellä ajankohdalle tyypillisiä lukemia. Esimerkiksi Lappajärvellä pintaveden lämpötila 22.6. oli 18,3 ja Hinjärvellä 17,3 astetta. Merenkurkussa veden lämpötila on tällä hetkellä noin yhdeksän astetta.

Ajankohtaiset tiedot levätilanteesta ja pintaveden lämpötilasta löytyvät Järvi-meriwiki-verkkopalvelusta (www.jarviwiki.fi). Myös kansalaiset voivat tallentaa palveluun omia havaintojaan tukemaan valtakunnallista levätilanteen arviointia.

Sinileviä eli sinibakteereita esiintyy luontaisesti vesistöissä. Olosuhteiden ollessa suotuisat sinilevät voivat aiheuttaa massaesiintymiä. Sinilevät tarvitsevat kasvuunsa ravinteita sekä valoa, ja lämpö edistää niiden kasvunopeutta. Tyyni sää saa levämassan nousemaan veden pintaan helposti havaittavaksi vihertäväksi lautaksi. Runsaasti sinilevää sisältävän veden käyttämistä ei suositella, sillä sinilevät voivat olla myrkyllisiä ja aiheuttaa esimerkiksi iho-oireita, silmien ärsytystä ja pahoinvointia. Varsinkin pienet lapset ja lemmikkieläimet on syytä pitää poissa rannasta ja vedestä, kun sinilevää on havaittavissa.

Lisätietoja:

  • Suunnittelija Miia Honka, puh. 0295 028 038, miia.honka(at)ely-keskus.fi
  • Leväseurantapuhelin 0295 027 990

Alueellista tietoa