Navigointivalikko
Tiedotteet 2015

Tiedotteet 2015

Tiedotteet 2015

Sinilevä vähenemään päin Lounais-Suomessa (Varsinais-Suomen ELY-keskus)

Sinilevien määrä on kääntynyt Lounais-Suomessa laskuun kuluneella viikolla. Sitä kuitenkin esiintyy edelleen ajankohtaan nähden paljon. Sisävesillä levää on havaittu hieman kolmella vakiohavaintopaikalla: Someron Painiojärven Moronperässä, Säkylän Pyhäjärvessä Katismaan uimarannalla sekä Kemiönsaaressa Dragsfjärdinjärvessä. Runsaasti levää on havaittu Littoistenjärven sekä Köyliönjärven Yttilän Ottan vakiohavaintopaikoilla.

Merialueilla levää on havaittu monin paikoin. Saaristomeren vakiohavaintopaikoilla levää ilmoitettiin olleen hieman Seilin sekä Utön vakiohavaintopaikoilla ja Kaarinan Hovirinnan uimarannan sekä Merimaskun Kirkonsalmen vakiohavaintopaikoilla. Kemiönsaarella Genbölen uimarannan ja Hertsbölevikenin vakiohavaintopaikoilla havaittiin hyvin vähän sinilevää. Vakioseurannan ulkopuolisia levähavaintoja on tehty Varsinais-Suomen ELY-keskuksen ravinnekartoituksen yhteydessä. Sisäsaaristossa Nauvon ja Houtskarin edustalla levää havaittiin hiukan ja ulkosaaristossa Korppoon ja Kumlingen edustalla runsaasti. Vakiohavaintopaikkojen sekä seurannan ulkopuolisten havaintojen perusteella voitaneenkin todeta, että sinilevää esiintyy edelleen Saaristomerellä laajalla alueella. Selkämerellä sinilevää ei ole havaittu leväseurannan vakiohavaintopaikoilla. Rauman edustalla ulkomerellä on tehty runsas sinilevähavainto vakioseurannan ulkopuolelta.

Valtakunnallinen leväseuranta jatkuu syyskuun loppuun, viikolle 39. Vakiohavaintopaikkojen levätilannetta voi siihen asti seurata Suomen Ympäristökeskuksen ylläpitämästä Järvi&Meriwiki -palvelusta, johon voi myös tallentaa omia levähavaintojaan. Levätilanteen seuraaminen ja päivittäminen on mahdollista myös älypuhelimiin ladattavalla Levävahti-sovelluksella. Varsinais-Suomen ELY-keskukseen voi ilmoittaa Lounais-Suomessa tehdyistä levähavainnoista numeroon 0295 022 530.

Lisätietoja

Maria Hughes, harjoittelija                                 0295 022 530

Sanna Kipinä-Salokannel, ylitarkastaja           0295 022 879


Alueellista tietoa