Navigointivalikko
Tiedotteet 2015

Tiedotteet 2015

Tiedotteet 2015

Saimaan vedenpinta hitaassa laskussa (Etelä-Savon ELY-keskus)

Etelä-Savossa pinta- ja pohjavedenkorkeudet ovat kesällä olleet pitkäaikaisten keskiarvojen yläpuolella. Viileä kesä hidasti ajankohdalle tyypillistä pinta- ja pohjaveden pintojen laskua.

Vedenpinta oli Saimaalla elokuun 12. päivänä Lappeenrannan Lauritsalan asteikossa NN + 76,32 m. Saimaan pinta on tällä hetkellä +31 cm ajankohdan keskitason yläpuolella. Vedenkorkeuden ennustetaan jatkavan hidasta laskuaan, mutta pysyvän koko loppuvuoden selvästi keskimääräistä ylempänä. Saimaa on ollut ajankohtaan nähden korkealla jo lähes puoli vuotta.

Mäntyharjun reitillä Kyyveden vedenkorkeus, NN + 100,50 m, on +8 cm ajankohdan keskiarvon yläpuolella. Kyyveden pinnankorkeuden ennustetaan laskevan elokuun loppuun mennessä noin 10 cm. Puulan vedenkorkeus on tällä hetkellä tasolla NN + 94,62 m ja +3 cm keskimääräistä korkeammalla. Ennusteen mukaan Puulan pinta alenee elokuun loppuun mennessä 5-10 cm.

Etelä-Savon pohjavesialueilla vedenpinnat ovat monin paikoin yli ajankohdan keskiarvojen. Myös kaivoissa vedenpinnan lasku on ollut kesän aikana maltillista ja kaivovesien riittoisuus on kesän aikana ollut hyvä.

Pintavedet olivat koko kesän tavanomaista viileämpiä mutta elokuun lämmin sää on nostanut lämpötilat pitkäaikaisen keskiarvon tasolle. Haukivedellä Oravissa mitattiin pintaveden lämpötilaksi 12.8. aamulla 19,0 astetta, joka on ajankohdan keskiarvon tasolla. Haukivuoren Kyyvedellä samaan aikaan lämpötila oli 19,8 astetta, joka on vajaan asteen ajankohtaan nähden lämpimämpää.

Lisätietoja

Erikoissuunnittelija Juho Kotanen, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 192


Alueellista tietoa