Navigointivalikko
Tiedotteet 2015

Tiedotteet 2015

Tiedotteet 2015

Pula-ammattien ja ylitarjonta-ammattien määrä kasvoi Hämeessä (Hämeen ELY-keskus)

Hämeen tuoreimman ammattibarometrin (lokakuu 2015) mukaan työvoiman ylitarjonta on kasvanut kesäkuussa tehtyyn arvioon verrattuna. Tarkastelun kohteena olleesta reilusta 200 ammatista 46 ammatissa arvioitiin olevan ylitarjontaa, kun kesäkuussa tällaisia ammatteja oli 41. Samanaikaisesti myös pula-ammattien määrä kasvoi Hämeessä. Nyt tehdyssä arviossa Hämeessä pulaa arvioitiin olevan 26 ammattinimikkeessä, kun kesäkuussa ammatteja oli 17.

Arvioitaessa työmarkkinatilannetta seuraavan puolen vuoden aikana Hämeessä arvioidaan olevan pulaa mm. ylilääkäreistä ja erikoislääkäreistä, yleislääkäreistä, sosiaalityön erityisasiantuntijoista, erityisopettajista, röntgenhoitajista, kuulontutkijoista ja puheterapeuteista, hammaslääkäreistä, lastentarhanopettajista, suuhygienisteistä ja myyntiedustajista. Nyt tehdyn arvion top 15-listalla olevista ammattinimikkeistä sosiaalityön erityisasiantuntijat, erityisopettajat, röntgenhoitajat, suuhygienistit sekä bioanalyytikot (terveydenhuolto) olivat pula-ammattien top 15-listalla myös helmi- ja kesäkuussa. Sen sijaan syyskuussa top 15-listalla on kuitenkin mukana 6 ammattinimikettä (yleislääkärit, kuulontutkijat ja puheterapeutit, psykologit, kääntäjät, tulkit ja muut kielitieteilijät, teollisuuden työnjohtajat ja farmaseutit), joita ei ollut mukana helmikuussa ja kesäkuussa tehdyissä arvioissa. Arvioissa on seutukuntakohtaisia eroja. Pula-ammatteja arvioitiin olevan eniten Lahden seutukunnassa ja vähiten Riihimäen seutukunnassa. Ylilääkäreistä ja erikoislääkäreistä arvioidaan olevan pulaa kaikissa seutukunnissa.

Lähiaikoina työvoiman ylitarjontaa arvioidaan olevan Hämeessä eniten yleissihteereiden, myyjien, rakennusalan avustavien työntekijöiden, johdon sihteereiden ja osastosihteereiden, mainonnan ja markkinoinnin erityisasiantuntijoiden sekä talonrakentajien ammattiryhmissä. Muutokset ylitarjonta-ammattien top 15-listalla ovat vähäisiä edellisiin arviointeihin verrattuna. Ammateista yleissihteerit, myyjät, rakennusalan avustavat työntekijät, johdon sihteerit ja osastosihteerit, mainonnan ja markkinoinnin erityisasiantuntijat, talonrakentajat sekä graafiset ja multimediasuunnittelijat ovat olleet ylitarjonta-ammattien top 15-listalla myös helmi- ja kesäkuussa. Muutoksena edellisiin arviointeihin syyskuussa ylitarjonta-ammattien top 15-listalle ovat nousseet käytön tukihenkilöt, ohutlevysepät, ympäristön- ja luonnonsuojelun erityisasiantuntijat sekä toimittajat. Arvioissa on seutukuntakohtaisia eroja. Ylitarjonta-ammatteja arvioitiin olevan eniten Hämeenlinnan seutukunnassa ja vähiten Forssan seutukunnassa. Yleissihteereistä ja talonrakentajista arvioitiin olevan ylitarjontaa kaikissa seutukunnissa.

Kolme kertaa vuodessa ilmestyvässä ammattibarometrissa arvioidaan 200 ammatin kehitysnäkymiä, työvoiman saatavuusnäkymiä sekä alueellista tilannetta seuraavan puolen vuoden aikana. Uusimman barometrin arvio perustuu tilanteeseen syys-lokakuun vaihteessa. Viimeisimmät ammattibarometriarviot löytyvät kokonaisuudessaan osoitteesta www.ammattibarometri.fi.

 

 

Lisätietoja:
Hämeen ELY-keskus: erikoissuunnittelija Sanna Paakkunainen, [email protected], puh. 0295 025 159


Alueellista tietoa