Navigointivalikko
Tiedotteet 2014

Tiedotteet 2014

Tiedotteet 2014

Pohjois-Pohjanmaalle ennätysmäärä Tekesin yritysrahoitusta vuonna 2013

Tekes myönsi Pohjois-Pohjanmaan alueen yrityksille ennätysmäärän yritysrahoitusta vuonna 2013. Tekes yritysrahoitusta alueelle kohdentui 36,6 miljoonaa euroa (2012: 31,7 milj.) ja tutkimusrahoitusta 28,6 miljoonaa euroa (2012:31,0 milj.). Rahoitusta sai 138 yritystä, joista monet olivat uusia kasvuhakuisia pk-yrityksiä.

Tekes –rahoituksen kasvun taustalla on ennen kaikkea yritysten vahva halu panostaa toimintansa kehittämiseen. Vaikka aluetta on kohdannut vakava rakennemuutos, yritykset eivät ole jääneet tuleen makaamaan, arvioi Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen yksikön päällikkö Pauli Berg. Huomionarvoista on myös se, että erityisesti alueen pk-yritykset ovat menestyneet hyvin tiukassa kansallisessa kilpailussa. Rahoitetun 192 hankkeen keskimääräinen koko oli noin 200 000 euroa ja hankkeista vain yksi ylsi yli miljoonan euron. Rahoitus vaikuttaa laajaan joukkoon yrityksiä ja auttaa käynnistämään paljon kehityshankkeita. Edellinen Tekes –rahoituksen huippu alueella koettiin ICT-korkeasuhdanteen lopulla vuonna 2008, minkä jälkeen keskimääräinen Tekesin yritysrahoitus on ollut vuositasolla noin 30 milj. euroa.

Alueen yritysten sparraajat, kuten Yritystakomo, Business Kitchen, painettavan elektroniikan PrintoCent ja  Oulun Yrityskiihdyttämö ovat tehneet vaikuttavaa työtä alueen yritystoiminnan elvyttämisessä, kiittelee Berg. Uudet yrittäjät ovat perustaneet paljon uusia kasvuhakuisia yrityksiä. Nokian irtisanotuille työntekijöille tukea tarjonnut Nokia Bridge –toimintamalli on  ollut mukana monessa yrityshankkeessa. Myös kasvanut yksityinen rahoitus on tukenut yritysten kehittämistoimia, mm. uusi Nothern Startup Fund on jo osoittanut vaikuttavuutensa uskoo Berg.

Julkiset toimijat kantavat edelleen tiiviissä yhteistyössä omat kortensa yritysten kehittymisen edistämiseen. Yhteistyössä ovat mukana Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, Tekes, Finnvera, Finpro, Pohjois-Pohjanmaan liitto, BusinessOulu, Oulun yliopisto, VTT, Oulun ammattikorkeakoulu, Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto ja monet muut. Toimijat hakevat yhteistyössä ratkaisuja asiakkaiden tarpeisiin.

Lisätietoja:

Johtaja Leila Helaakoski, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, puh. 0295 038 051
Yksikön päällikkö Pauli Berg, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, puh. 0295 038 036

 


Alueellista tietoa