Navigointivalikko
Tiedotteet 2013

Tiedotteet 2013

Sivulla on ELY-keskusten uusimmat tiedotteet, alkaen huhtikuusta 2013. Vanhemmat tiedotteet löytyvät vasemmalta kohdasta Tiedotearkisto.

Tiedotteet 2013

Pohjanmaan joet nousevat nopeasti – merkittävä tulvariski useilla alueilla (Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus)

Julkaistu 16.4.2014 klo 11.00

Viime päivien lämmin sää ja vesisateet ovat nopeuttaneet lumen sulamista merkittävästi Etelä-Pohjanmaalla, Pohjanmaalla ja osin Keski-Pohjanmaalla.  Esimerkiksi Laihianjoki on viimeisen vuorokauden aikana noussut metrillä. Lapuanjoen eteläpuolisella alueella tulvahuippu lähenee poikkeuksellisen nopeasti. Kaikilla Lapuanjoen ja Lapväärtinjoen välisillä jokivesistöillä on normaalia vuotta selvästi suurempi tulvariski. On täysin mahdollista, että vesi nousee yhtä korkealle kuin syksyllä 2012.

Tulvariski on tämän hetken ennusteiden mukaan merkittävä varsinkin Kyrönjoella, Lapuanjoella, Laihianjoella, Maalahdenjoella, Teuvanjoella ja Lapväärtin-Isojoella. Esimerkiksi Lapualla, Kauhavalla, Kuortaneella, Jalasjärvellä, Kauhajoella, Kurikassa, Ilmajoella, Seinäjoella, Isossakyrössä, Mustasaaressa, Laihialla, Karijoella, Närpiössä ja Kristiinankaupungissa on syytä varautua mahdollisiin tulvavahinkoihin. Jos sääolot kehittyvät epäedullisesti tai muodostuu merkittäviä jääpatoja, tulvavahinkoja voi syntyä monilla muillakin alueilla.

Ensimmäisiä jääpatoja on torjuttu eilisen illan ja tämän aamun aikana. Jääpatoja on poistettu sekä Kimojoelta että Lapväärtin-Isojoelta. Eilen illalla Perukseen Kristiinankaupunkiin syntynyt jääpato nosti parin tunnin aikana Lapväärtinjoen pintaa lähes metrillä. Pato saatiin illalla purettua ja veden pinta laskemaan, mutta aamulla alueella oli jälleen uusi jääpato. Myös tämä jääpato on purettu kaivinkoneella ja uusien patojen muodostuminen on hyvin todennäköistä. Myös Kyrönjoen alueelta on tullut tietoa alkavista jääpadoista.

Tulvahuippu ja mahdolliset jääpadot voivat paikoitellen nostaa vedet niin korkealle, että rantakiinteistöille aiheutuu merkittäviä tulvavahinkoja. Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus ja alueen pelastuslaitokset (Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan sekä Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren alueen pelastuslaitos) ovat yhteistyössä laatineet oppaan omatoimiseen tulvantorjuntaan. Pientalon tulvaturvallisuusopas on löydettävissä ELY-keskuksen verkkosivuilta osoitteesta www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa > Ajankohtaista > Julkaisut > Esitteet.

Suurin tulvahuippu odotettavissa viikon puolivälin jälkeen

Lounais-Suomen ja länsirannikon pienten jokien huiput ajoittuvat torstain ja lauantain välille. Etelä- ja Lounais-Suomen joissa keskimääräinen tai sitä suurempi tulvahuippu on odotettavissa viikon puolivälin jälkeen. Sään on ennustettu viilenevän ensi viikonlopuksi Pohjanmaalla.

"Tällöin virtaamien nousu Kyrön- ja Lapuanjoissa hidastuu. Mikäli lumet sulavat nopeasti ja sataa runsaasti, on kuitenkin esimerkiksi Pohjanmaalla viime lokakuun kaltainen tulviminen on mahdollista. Etelä-Pohjanmaan joissa keskimääräistä tai suurempaa tulvahuippua ennustetaan 20.4.-5.5. väliselle ajalle. Mikäli sää ei viilene, tulva on Etelä-Pohjanmaalla huipussaan jo viikonloppuna", johtava hydrologi Bertel Vehviläinen Suomen ympäristökeskuksesta ennustaa.

Lisätietoja:

Tulvatorjunnan yleistilanne Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella:

  • Insinööri Kim Klemola, puh. 0295 027 829, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus
  • Insinööri Tommi Mäki, puh. 0295 027 882, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus
  • Tulvajohtaja, vesistöyksikön päällikkö Liisa Maria Rautio, puh. 0295 027 919, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus
  • Lapväärtinjoki: Vanhempi rakennusmestari Fredrik Nygård, puh. 0295 027 890, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus

Valtakunnallinen tulvaennuste

  • Johtava hydrologi Bertel Vehviläinen, puh. 040 561 5533, Suomen ympäristökeskus

Alueellista tietoa