Navigointivalikko
Tiedotteet 2015

Tiedotteet 2015

Tiedotteet 2015

Pirkanmaan ympäristöpalkinto 2014 Kiinteistö Oy Hämeenpuisto 21:lle ja Suomen Lasinjalostus Oy:lle (Pirkanmaan ELY-keskus)

Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on myöntänyt Pirkanmaan ympäristöpalkinnon 2014 kahdelle taholle, Kiinteistö Oy Hämeenpuisto 21:lle ja Suomen Lasinjalostus Oy:lle.

Pirkanmaan ympäristöpalkinto 2014 myönnettiin Kiinteistö Oy Hämeenpuisto 21:lle esimerkillisistä saneerausinvestoinneista energiankulutuksen ja hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi sekä asumisen terveellisyyden parantamiseksi aurinkoenergiaa hyödyntämällä.

Kiinteistö Oy Hämeenpuisto 21:n omistajat ovat saneeranneet rakennuksen energiatehokkaaksi  asuin- ja toimistorakennukseksi yksityisrahalla. Seinä- ja ikkunarakenteiltaan uusitussa rakennuksessa tuotetaan nyt aurinkopaneeleilla sähköä ja lämpöä kiinteistön tarpeisiin.

- Kyseinen kohde on erinomainen esimerkki kaikille asunto- ja kiinteistöosakeyhtiöille tehdä ympäristönkin kannalta myönteisiä ratkaisuja ja nähdä satsaus uusiutuvaan energiaan järkevänä investointina tulevaisuuteen. Kohde on myös oiva käytännön esimerkki vähähiilisyysajattelun konkretisoimiseksi. Olisikin yhteiskunnallisesti merkittävää saada yksityisiä kiinteistösijoittajia laajemminkin rakennuttamaan ja saneeraamaan kohteita energiatehokkaiksi ja elvyttämään samalla suomalaista taloutta, toteaa palkintoraadin puheenjohtaja, tutkimusprofessori Tom Frisk Pirkanmaan ELY-keskuksesta.

Toinen Pirkanmaan ympäristöpalkinto 2014 saajista on Suomen Lasinjalostus Oy.

- Palkinto myönnettiin innovatiivisesta yritystoiminnasta ja ympäristömyötäisestä tuotantomenetelmästä luonnonvarojen säästämiseksi jätemateriaalia raaka-aineena käyttäen, Frisk kertoo.

Suomen Lasinjalostus muuntaa kierrätykseen muuten kelpaamattoman jätelasin korkealuokkaisiksi tuotteiksi ja vientiin. Kierrätyslasi on Lasinjalostus Oy:n lopputuotteen tärkein raaka-ainekomponentti. Yhtiö pystyy tuottamaan merkittävää lisäarvoa arvottomalle materiaalille ja luo näin kannattavaa liiketoimintaa ja työpaikkoja.

Kunniamaininta Nuorisokeskus Marttiselle

Tänä vuonna palkintoraati päätti jakaa ympäristöpalkintojen lisäksi kunniamaininnan Nuorisokeskus Marttiselle Virroilta ansiokkaasta ja monipuolisesta toiminnasta ympäristötietoisuuden lisäämiseksi.

- Nuorisokeskus Marttinen on kestävän kehityksen edistäjä.  Nuorisokeskus on erityisen aktiivinen toimija Pirkanmaan ympäristökasvatuksen yhteistyöverkostossa ja jakaa osaamistaan ja hyviä käytäntöjään myös muille toimijoille niin paikallisesti kuin valtakunnallisesti, Frisk kuvailee.

Nuorisokeskus Marttiseen on mahdollista tulla myös itse oppimaan luonnosta, ympäristötiedosta ja -vastuusta niin pihapiirin ympäristökoulu Kuukkelissa kuin luonnossa seikkaillen ja kokien. Nuorison lisäksi Marttisissa tapahtuu paljon myös aikuisten ja perheiden kesken, joten ympäristöinfoa on tarjolla laajalle kohderyhmälle.

Nuorisokeskus Marttinen toimii esimerkkiä näyttäen niin kuin opettaakin. Ympäristöasioiden ja -arvojen huomioiminen on kiinteä osa nuorisokeskuksen jokapäiväistä toimintaa, kiinnittäen huomiota mm. tarjoamansa ruoan alkuperään ja tuotantoon, joten lähiruoka ja vaikkapa reilu kauppa näkyvät arjen toiminnassa. Nuorisokeskus lämpiää ympäristöystävällisesti hakkeella.

Ympäristöpalkinto on jaettu Pirkanmaalla vuodesta 1987 lähtien

Tänä vuonna ympäristöpalkintoehdotuksia tehtiin 23 kpl. Palkittujen ansioissa korostuivat kestävät energiaratkaisut, vähähiilisyys, ympäristötietoisuus ja yritystoiminta.

Pirkanmaan ympäristöpalkinto on jaettu vuodesta 1987 lähtien. Pirkanmaan ELY-keskus jakoi Pirkanmaan ympäristöpalkinnon ensimmäistä kertaa vuonna 2010. Vuosina 1998–2009 palkinnon myönsi Pirkanmaan ympäristökeskus. Sitä ennen palkinnon luovutti Hämeen ympäristökeskus vuosina 1994–1997 ja Hämeen lääninhallituksen ympäristönsuojeluosasto vuosina 1987–1993.

Edellisellä kerralla ympäristöpalkinto myönnettiin Sanna Markkaselle, joka ansiokkaan virkatyönsä lisäksi oli tehnyt aktiivisesti ja suunnitelmallisesti yhteistyötä Pohjois-Pirkanmaan paikallisten järjestöjen ja kuntasektorin kanssa vesistö- ja virtavesikunnostusten sekä hyvän vesihuollon ja jätehuollon toteuttamisen puolesta.

Pirkanmaan ympäristöpalkinnon saajan valitsee raati, johon kuuluvat tutkimusprofessori Tom Frisk (palkintoraadin puheenjohtaja), johtaja Olli Madekivi, kehittämispäällikkö Hannu Wirola, energia-asiantuntija Tenho Leinonen, ympäristöasiantuntija Marketta Hyvärinen, EU-koordinaattori Tuula Isosuo, ylitarkastaja Sirpa Lindroos ja ylitarkastaja Heidi Heino Pirkanmaan ELY-keskuksesta.

Lisätietoja:

Pirkanmaan ELY-keskus

Pirkanmaan ympäristöpalkinto

Tutkimusprofessori Tom Frisk, puh. 0295 036 187 

Sähköpostiosoite on muotoa [email protected]


Alueellista tietoa