Navigointivalikko
Tiedotteet 2015

Tiedotteet 2015

Tiedotteet 2015

Pirkanmaalla 11 sinilevähavaintoa (Pirkanmaan ELY-keskus)

Pirkanmaalla havaittiin sinilevää useammalla valtakunnallisella havaintopaikalla kuin koskaan aikaisemmin tänä kesänä. Toisaalta leväesiintymät eivät olleet runsaita vaan kaikki havainnot luokiteltiin vähäisiksi. Tilanne on ajankohtaan nähden tyypillinen.

Sastamalan Houhajärvessä ja Pyhäjärvellä Lempäälän Mäyriänrannassa on levää havaittu lähes koko kesän ajan. Pyhäjärven levätilanne on pahentumassa. Levää on ajautunut rannoille Nokian Maatialanlahdessa, Halkoniemen uimarannalla ja Lehtiniemessä.  Pirkkalan puolella sinilevähavainto tehtiin Kranstolpassa ja Tampereella Rantaperkiössä.  Levähavaintoja tehtiin myös Pirkkalan Vähäjärvessä, Tampereen Kaukajärvessä, Sastamalan Liekovedellä ja Näsijärven Rauhaniemessä.  Pirkanmaan 40:stä havaintopisteestä noin puolet on sellaisia, joissa ei levähavaintoja ole tänä kesänä tehty.

Järvien pintavesien lämpötilat ovat alle ajankohdan keskiarvon. Sinilevät tulevat edelleen runsastumaan, jos jatkossa vallitsee lämmin ja tyyni säätyyppi. Viikoittaiset levähavainnot voi tarkistaa Järviwiki-verkkopalvelusta, jonne voi myös lisätä omia havaintojaan.

Rusehtavat suopursuruostelautat hajoavat muutamassa päivässä

Pirkanmaan ELY-keskukseen on ilmoitettu joitakin havaintoja ruskeanpunaiseksi värjäytyneestä järvivedestä. Kyseessä on kuusen suopursuruosteen itiöpöly. Vesistöön joutuessaan itiöiden ympärille muodostuvaan hyytelömäiseen vaippaan takertuu helposti myös muita hiukkasmaisia aineita, kuten leviä ja vesikasvien kappaleita. Ilmiö ei ole vaarallinen ja lautat hajoavat muutamassa päivässä.

Lisätietoja:

Pirkanmaan ELY-keskus

• Yksikön päällikkö Matti Saura, puh. 0295 036 170, matti.saura(at)ely-keskus.fi

Järviwiki:


Alueellista tietoa