Navigointivalikko
Tiedotteet 2016

Tiedotteet 2016

Tiedotteet 2016

Nokialla, Sastamalassa ja Ikaalisissa havaittu vähän sinilevää (Pirkanmaa)

Pirkanmaalla havaittiin viikolla 24 vähän sinilevää Nokian Tottijärvellä, Sastamalan Houhajärvellä ja Ikaalisissa Kyrösjärven Hämylänlahdella.  

Järviwikin sivuilla esitetty leväbarometri kuvaa sinilevätilannetta suhteessa aiempiin vuosiin (1998–2015). Se lasketaan joka viikko valtakunnallisen leväseurannan kiinteiden havaintopaikkojen havaintojen perusteella. Alueelliset leväbarometrit löytyvät ELY-keskusten levätilanne-sivuilta. Edellisten vuosien leväbarometrejä voi tarkastella Leväarkistossa. Pirkanmaan leväbarometrin mukaan levätilanne on viikolla 24 ollut tavanomainen.

Uusia keinoja sinilevien tunnistamiseen kehitteillä

Sinilevien tunnistaminen tullee helpottumaan jatkossa.  VTT ja Turun yliopisto ovat yhdessä kehittäneet helppokäyttöisen ja edullisen sinilevätestin. Sen avulla myös kuluttaja voi varmistaa, että hänen uima- tai mökkirantansa vesi ei sisällä sinilevämyrkkyjä.

Massavalmistukseen soveltuva, pankkikortin kokoinen sinilevätesti sopii sekä kuluttaja- että viranomaiskäyttöön. Kertakäyttöinen ja paperipohjainen pikatesti tunnistaa vedestä yleisimpien sinilevämyrkkyjen esiintymisen. 

Sinilevätesti on kehitetty osana Tekesin rahoittamaa "Tutkimusideoista uutta tietoa ja liiketoimintaa" -projektia. Testi on todettu toimivaksi myös luonnonvesinäytteillä, ja sille etsitään parhaillaan kaupallistavaa yritystä, jotta testi saataisiin kuluttajien ulottuville. Pikatestiä ei saa ainakaan vielä kaupoista. Testeri voisi VTT:n arvion mukaan olla myynnissä jo ensi kesänä.

Lisätietoja:

Pirkanmaan ELY-keskus:

  • ylitarkastaja Anu Peltonen, puh. 0295 036 367 anu.peltonen(at)ely-keskus.fi
  • erikoistutkija Ämer Bilaletdin, puh. 0295 036 320 emir.bilaletdin(at)ely-keskus.fi

Järviwiki:

VTT:


Alueellista tietoa