Navigointivalikko
Tiedotteet 2017

Maatilojen tilapäisiin maksuvalmiusongelmiin voi hakea valtiontakausta (Kainuu)

Viljelijä voi hakea 1.12.2016–31.1.2017 ELY-keskuksesta valtiontakausta pankkilainalle, joka parantaa tilan maksuvalmiutta. Valtiontakausta haetaan lomakkeella 491, joka on saatavissa osoitteessa www.suomi.fi/lomakkeet

Lainaa voidaan myöntää 30 000–110 000 euroa, ja viljelijä voi saada takausta enintään 70 prosenttia lainan määrästä. Lainan enimmäismäärä voi olla enintään 30 % takauksen hakuvuotta edeltävän kahden vuoden maatalouden myyntitulojen ja tukien yhteenlasketusta keskiarvosta ilman arvonlisäveroa. Takaus voidaan myöntää, jos tilan maatalouden myyntitulojen ja tukien kahden vuoden keskiarvo on vähintään 100 000 euroa. Takausta voidaan myöntää lainalle, jota käytetään esimerkiksi kalliiden eläinluottojen, maatalouskoneiden osamaksuerien maksamiseen tai ostetaan maatalouden hyödykkeitä.

Valtiontakauslainahakemuksia on Kainuun ELY-keskukseen saapunut tällä hetkellä 5 kpl.

Laina-aika on pisimmillään seitsemän vuotta, josta luotonantaja voi myöntää lyhennysvapaata enintään kaksi vuotta. Takausmaksu on vastaava kuin maatalouden investointeihin myönnettävissä valtiontakauksissa eli enintään 200 euron kertamaksu ja puolivuosittain 0,75 % takauksen kulloinkin jäljellä olevasta määrästä.

Valtiontakauslainasäädösten maatilojen maksuvalmiusongelmiin kanssa samalla on tullut voimaan lainmuutos, joilla investointituen korkotukilainojen maksuhelpotusvuosien eli lykkäysten kokonaismäärää lisätään kolmella vuodella yhteensä kahdeksaan vuoteen.

Lisätietoja:

Kainuun ELY-keskus, yritystutkija Eeva Heikkinen, eeva.heikkinen(at)ely-keskus.fi, puh. 0295 023 539


Alueellista tietoa