Navigointivalikko
Uutiset 2014

Uutiset 2014

Uutiset

Maaseudun kehittämisohjelma käynnistyy (Etelä-Savon ELY-keskus)

Euroopan komissio hyväksyi 12.12. 2014 Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman vuosille 2014–2020. Parhaillaan viimeistellään tukijärjestelmiin liittyviä asetuksia,  jotka pyritään saamaan voimaan alkuvuodesta 2015.

Ohjelman seurantakomitea kokoontuu mahdollisimman pian päättämään muun muassa ohjelman tekniseen apuun, tukien hakemiseen ja toimenpiteiden valintakriteereihin liittyvistä asioista, sekä vahvistamaan paikallisten toimintaryhmien valinnan ja tekemään esityksen ministeriölle toimintavarojen jaosta. Etelä-Savossa toimintaryhmät Piällysmies, RajupusuLeader ja Veej´jakaja tulevat jatkamaan toimintaansa.

Sähköiset järjestelmät tehokäyttöön

Maaseutuohjelmassa siirrytään sähköiseen Hyrrä- järjestelmään, jonka Maaseutuvirasto pyrkii saamaan käyttöön tietyssä kiireellisyysjärjestyksessä (mm. tekninen tuki, neuvonta, tiedotus ja koulutus-toimenpiteet). Osa maaseutuohjelman mukaisista peltoala- ja eläinkohtaisista tuista (mm. luonnonhaittakorvaus, ympäristötuet, eläinten hyvinvoinnin tuet) haetaan Mavin Vipu-verkkoasiointijärjestelmällä ja kuntien yhteistoiminta-alueet käsittelevät niitä viljelijätukirekisterin sisältävässä uudessa IACS-tukisovelluksessa. Molemmat sovellukset ovat Hyrrän kanssa yhteensopivia.

Uudistuneisiin tukitoimenpiteisiin liittyvät ELY-keskusten ja yhteistoiminta-alueiden henkilöstön ja viljelijöiden koulutukset ovat käynnistyneet syksyn aikana. Hyrrän käyttökoulutukset ajoittuvat alkutalveen. 

Yritys- ja hanketukien haut keväällä 2015

Maaseutuviraston 17.12. tiedotteen mukaan maaseudun yritys- ja hanketukihaut aukeavat  huhtikuussa 2015. Useissa ELY-keskuksissa, myös Etelä-Savossa, maaseudun yritys- ja hankerahoitus päättyi keväällä 2014 varojen loputtua. Maatalouden investointituet ja nuorten viljelijöiden aloitustuet rahoitettiin vuonna 2014 kokonaan kansallisista varoista, joten niissä voitiin välttyä vastaavanlaiselta rahoituskatkokselta kuin edellisen ohjelmakauden taitteessa. Aloitustukien haku aukeaa maaliskuussa ja maatalouden investointitukien haku toukokuussa. Maataloudessa investointihankkeita ei voida kuitenkaan aloittaa ennen tukipäätöstä, mikä taas edellyttää vastaavaa valmiustilaa Hyrrä-järjestelmässä.

Maaseutuohjelman alueellinen toteutus

Etelä-Savo on määritetty Mikkelin ja Savonlinnan keskustoja lukuun ottamatta maaseutuohjelman kohdealueeksi. Aluejako on sama myös alueen kolmen Leader-ryhmän toimintastrategioissa Pertunmaan kuuluessa PäijänneLeaderin alueeseen.  

Koko Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman julkinen rahoitus vuosina 2014-2020 on 8,265 miljardia euroa, josta luonnonhaitta- ja ympäristökorvaukset muodostavat kaksi kolmasosaa. Yritys- ja hanketuille on varattu yhteensä 600 milj. euroa, josta Etelä-Savon ELY-keskuksen osuus on 30,7 milj. euroa (5,1 %), mikä on noin 60,40 euroa maaseudun asukasta kohti.

Lisätietoja:

Yksikön päällikkö Maija Puurunen, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 029 502 4074


Alueellista tietoa