Navigointivalikko
Tiedotteet 2016

Tiedotteet 2016

Tiedotteet 2016

Leuto ja sateinen helmikuu (Pohjois-Karjalan ELY-keskus)

Ilmatieteenlaitoksen mukaan helmikuu oli Pohjois-Karjalassa tänä vuonna lähes seitsemän astetta normaalia lämpimämpi. Kuun keskilämpötila vaihteli eteläosien vajaasta kolmesta pakkasasteesta pohjoisosien lähes neljään pakkasasteeseen.

Helmikuussa Pohjois-Karjalassa satoi noin kaksi kertaa enemmän kuin normaalisti. Eniten satoi maakunnan länsiosissa. Ympäristöhallinnon havaintopisteissä Kontiolahdella, Koitajoella ja Jänisjoella keskimääräinen sademäärä oli 69 mm, kun em. pisteiden pitkänajan helmikuun keskiarvo on 33 mm.

Helmikuun lopussa lumen syvyys oli Lieksassa ja Valtimolla paikoin alle 40 cm ja Ilomantsissa Naarvan suunnalla lähes 80 cm. Muualla maakunnassa lunta oli 50 - 60 cm. Normaalisti lumipeitteen paksuus on helmikuun lopussa yli 60 cm. Lumen vesiarvo (mm) eli lumikuorma (kg/m²) vaihteli Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen mittauspisteissä Kontiolahdella, Koitajoella sekä Jänisjoella 106 - 126 mm. Keskimääräinen helmikuun lopun lumen vesiarvo näissä pisteissä on 133 mm.

Tammikuun pakkasia lukuun ottamatta talvi on ollut lauha ja sateinen. Tämä on pitänyt järvien tulovirtaamat suurina ja vedenpinnat huomattavasti ajankohdan keskitasoa korkeammalla. Helmikuun viimeisenä päivänä Pielisen ja Orivesi-Pyhäselän pinta (Arvinsalmen asteikon mukaan) oli 43 cm, Ruunaan 23 cm, Viinijärven 17 cm ja Kajoonjärven 14 cm yli ajankohdan pitkäaikaisen keskiarvon.
Suomen ympäristökeskuksessa laadittujen ennusteiden mukaan Pielisen pinta laskee maaliskuun loppuun mennessä 10 - 20 cm ja Orivesi-Pyhäselän ehkä joitakin senttejä. Orivesi-Pyhäselän vedenkorkeuteen vaikuttaa Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen päätöksellä 8.2. aloitetut Saimaan lisäjuoksutukset, joita jatkettaneen ainakin huhtikuun loppuun asti.

Jokien virtaamat olivat helmikuussa normaalia suurempia. Koitajoessa virtasi vettä 10, Pielisjoessa 30 ja Lieksanjoessa 60 prosenttia enemmän kuin normaalisti. Saramojoen keskivirtaama oli yli kaksinkertainen normaaliin verrattuna.

Pohjavedenkorkeudet olivat helmikuussa tavallista ylempänä. Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen mittauspisteissä Ilomantsin Kuuksenvaarassa pohjavesi oli kuun lopussa 10 cm ja kuun puolivälissä Kontiolahden Jakokoskella 65 cm ja Jaamankankaalla 10 cm sekä Nurmeksen Juutilankankaalla 43 cm ajankohdan normaalitason yläpuolella. Routaa em. mittauspisteissä oli 20 - 75 cm, kun sitä normaalisti helmikuun lopulla on keskimäärin 28 cm. 

Helmikuun päättyessä järvien jäänpaksuus oli yleisesti ottaen noin 50 - 60 cm, josta kohvajäätä keskimäärin 0 - 20 cm. Pyhäselän Roukalahdella jäänpaksuus oli 50 cm, mikä vastaa pitkänajan keskiarvoa.  Pielisellä Nurmeksen sataman edustalla oli jäätä helmikuun 22. päivänä 59 cm. Helmikuun lopun keskimääräinen jäänpaksuus siellä on 55 cm.

Lisätietoja

Vesitaloussuunnittelija Veijo Puustinen puh. 0295 026 217, veijo.puustinen(at)ely-keskus.fi


Alueellista tietoa