Navigointivalikko
Tiedotteet 2014

Tiedotteet 2014

Tiedotteet 2014

Lapissa vähän sinilevää (Lapin ELY-keskus)

Kesän sinilevätilanne Lapin alueella on ollut rauhallinen. Kesäkuussa sinilevää ei havaittu yhdelläkään valtakunnallisen havaintoverkon seurantapaikoista. Heinäkuun alussa pieniä määriä sinilevää havaittiin kahdella eteläisen Lapin seurantapaikalla.

Sinilevät ovat osa järvien luonnollista eliöstöä. Lämpimällä, tuulettomalla säällä sinilevä menestyy etenkin runsasravinteisissa järvissä ja kasaantuu veden pinnalle havaittaviksi tai suuriksi esiintymiksi, joita kutsutaan kukinnoiksi. Heinäkuun alussa vesien pintalämpötilat olivat Lapin alueella +15 °C molemmin puolin eli ajankohtaan nähden hieman keskimääräistä viileämpiä.

Vettä, jossa havaitaan sinilevää, ei suositella käytettäväksi talous-, sauna- tai uimavetenä tai syötävien kasvien kasteluvetenä. Osa Suomessa esiintyvistä sinilevälajeista voi olla myrkyllisiä ja myrkyttömätkin sinilevät voivat olla haitallisia. Sinileväisessä vedessä uiminen voi aiheuttaa iho-oireita, flunssankaltaisia oireita tai vatsatautia ja etenkin lapset ja lemmikit, jotka voivat juoda vettä vahingossa, on syytä pitää poissa vedestä.

Levähavainnoista voi ilmoittaa kuntien ympäristö- tai terveysviranomaisille ja Lapin ELY-keskukseen, joka myös ottaa vastaan sinilevänäytteitä.

Lisätietoja:

Lapin ELY-keskus

harjoittelija Elli Jelkänen, puh.050 380 7115

biologi Jukka Ylikörkkö, puh. 050 351 2161

Ympäristöasioiden asiakaspalvelu, puh. 0295 020 900

 


Alueellista tietoa