Navigointivalikko
Tiedotteet 2013

Tiedotteet 2013

Sivulla on ELY-keskusten uusimmat tiedotteet, alkaen huhtikuusta 2013. Vanhemmat tiedotteet löytyvät vasemmalta kohdasta Tiedotearkisto.

Tiedotteet 2013

 

Lapin jokien virtaamat kasvuun sään lämmetessä, jääpatoriski yhä olemassa (Lapin ELY-keskus)

Sään lämpeneminen tulevalla viikolla kääntää Lapin jokien virtaamat kasvuun. Virtaamat ovat huipussaan toukokuun puolivälin ja kesäkuun alun välisenä aikana. Jääpatojen muodostuminen on edelleen mahdollista Lapissa ja ne saattavat nostaa jokien vedenpintoja nopeasti. Jokien virtaamat ovat Lapissa hitaassa kasvussa, huipussaan ne ovat toukokuun puolivälin ja kesäkuun alun välisenä aikana. Lapin tulvasta odotetaan virtaaman osalta muualla keskimääräistä ja Kemijoella keskimääräistä pienempää.

Ounasjoella jäät ovat liikehtineet Kaukosen ja Rovaniemen välisellä jokiosuudella aiheuttaen jääkasaumia pitkin jokivartta. Viime päivien aikana on muodostunut monin paikoin jääkasaumia virtaavimpien jokiosuuksien aukeiltua (mm. Kaukonen, Helppi, Jääskö). Kittilässä virtaama ei tämän hetken ennusteiden mukaan nouse vahinkorajalle. Ylempänä jäät ovat vielä paikoillaan ja jäidenlähtö Könkäällä ajoittunee toukokuun puolivälin tienoille.

Kemijoella on pitkiä jokiosuuksia vapaana jäistä. Rovaniemen kohdalta jäät lähtivät vappupäivän iltana. Virtaama kasvaa hiljalleen siten, että ennusteen mukaan selvästi keskimääräistä kevättulvaa pienempi virtaamahuippu on toukokuun puolivälin tienoilla. Kemijärvi on jo lähellä tulovirtaamahuippuaan, kun Itä-Lapissa Kemihaaran ja Luiron virtaamat ovat lähes huipussaan kevään alettua siellä muuta Lappia aikaisemmin. Kemijärven juoksutus Seitakorvasta ei todennäköisesti kasva juurikaan koneistovirtaamaa suuremmaksi.

Tornioon muodostui lauantai-iltana noin kilometrin pituinen jääpato ylimmän eli vanhan sillan kohdalla. Se nostatti äkillisesti vettä noin 40 cm ja vedenkorkeus nousi sunnuntaiaamuun asti yhteensä yli metrillä. Tilanne hellitti vedenpinnan käännyttyä laskuun sunnuntaina. Tornionjoen suualueella Hellälässä on sula edennyt alaspäin ja avovesialueet ovat alkaneet laajentumaan. Tilanne näyttää hyvältä Tornion kaupungin osalta. Torniojoen yläosalla jäät ovat sen verran heikkoja, että tämänhetkinen virtapaikkojen aukeilu ei ole saanut aikaan erityisiä jääkasaumia tai patoja. Pellon jäänlähdön ennustetaan tapahtuvan kuun puolivälin tienoilla ja virtaaman olevan huipussaan 22.-30.5. välisenä aikana. Matkakosken kohdalla virtaama on kasvanut lähes 800 m3/s:iin, ennusteen mukaan virtaama on sielläkin keskimääräistä kevättulvaa vastaavassa huipussaan toukokuun lopussa.

Ivalojoella virtaamat lähtevät kasvuun alkaneen viikon aikana. Jäänlähtöä ennustetaan Ivalon kylän kohdalle 15.-18.5. ja viime keväistä pienempää virtaamahuippua 19.-24.5. Virtaamahuippu jäänee selvästi vahinkorajan alapuolelle. Jääpatoriski on olemassa, vaikkakin jäät ovat Ivalojoella heikkoja. Tenojoen virtaama on arviolta keskimääräisen kevättulvan suuruisessa huipussaan toukokuun lopulla.

Lisätietoja:

Operatiivinen toiminta
Hankintaryhmän esimies Jukka Kuoksa, puh. 0295 037 397
Investointivastaava Juha Kuivalainen, puh. 0295 037 391


Alueellista tietoa