Navigointivalikko
Tiedotteet 2016

Tiedotteet 2016

Tiedotteet 2016

Lämpimästä säästä huolimatta levätilanne melko rauhallinen Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella (Pohjalaismaakunnat)

Sinileväkukinnot eivät ole vielä merkittävästi lisääntyneet pohjalaisvesistöissä viime päivien lämpimistä säistä huolimatta. Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen 21 vakiohavaintopaikasta vain yhdellä, Ähtärinjärven Ähtärinrannalla, on havaittu hieman sinilevää. Sinilevähavaintoja on alueellamme tehty vakituisten havaintopaikkojen lisäksi Ähtärinjärven Ähtärinsalmella, Kokkolan pohjoispuolen merialueella ja Lahdenperän uimarannalla, Kuorasjärvellä sekä Soinin Limajärvellä.

Pintavesien lämpötilat ovat nousseet sisävesissä yli 20 asteen. Esimerkiksi Lappajärven pintaveden lämpötila on noin 23 °C. Merenkurkussa puolestaan pintaveden lämpötilaksi on mitattu noin 18 °C.

Ajankohtaiset tiedot levätilanteesta ja pintavesien lämpötiloista löytyvät Järvi-meriwikistä (www.jarviwiki.fi), jonne myös kansalaiset voivat tallentaa omia havaintojaan tukemaan valtakunnallista levätilanteen arviointia. Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus seuraa levätilanteen kehittymistä läpi kesän aina syyskuun loppuun asti.

Runsaasti sinilevää sisältävän veden käyttämistä ei suositella, sillä sinilevät voivat olla myrkyllisiä ja aiheuttaa esimerkiksi iho-oireita, silmien ärsytystä ja pahoinvointia. Etenkin pienet lapset ja lemmikkieläimet on syytä pitää kokonaan poissa rannasta ja vedestä, kun sinilevää on havaittavissa. Sinileväistä vettä ei pidä käyttää ruoanlaitossa tai löylyvetenä, sillä sinilevämyrkky ei hajoa vettä keitettäessä. Sinilevää sisältävää vettä ei tule käyttää myöskään tiski- tai pesuvetenä eikä syötäväksi tarkoitettujen kasvien kasteluvetenä. Uimarin kannattaa arvioida silmämääräisesti uimaveden tila aina ennen uimaan menemistä. Jos epäilee uineensa sinileväisessä vedessä, kannattaa uinnin jälkeen peseytyä puhtaalla vedellä.

 

Lisätietoja:

  • Suunnittelija Miia Honka, puh. 0295 028 038, miia.honka(at)ely-keskus.fi
  • Leväseurantapuhelin 0295 027 990

Alueellista tietoa