Navigointivalikko
Tiedotteet 2016

Tiedotteet 2016

Tiedotteet 2016

Lämmin sää runsastuttanut sinileväesiintymiä erityisesti merialueilla (Varsinais-Suomi, Satakunta)

Viikolla 30 Lounais-Suomesta saatiin havaintoja 29 vakioseurantapaikalta, joista kuudellatoista havaittiin sinilevää. Seurantapaikkojen lisäksi kansalaiset ovat tehneet useita sinilevähavaintoja, erityisesti merialueilta.

Sisävesillä hieman sinilevää on havaittu Isojärven Vähäselällä Pomarkussa ja Painion Somerniemen kirkkorannan havaintopaikalla Somerolla. Runsaasti levää havaittiin Rymättylän Kirkkojärvellä Naantalissa. Erittäin runsaista sinileväesiintymistä on tehty havaintoja Littoistenjärvellä Kaarinassa ja Köyliönjärvellä Yttilänottan havaintopaikalla.

Merialueilla Sinileväesiintymät ovat runsastuneet viime päivinä nopeasti lämpimän ja melko tuulettoman sään seurauksena. Saaristomerellä sinilevää on lähes kaikkialla veteen sekoittuneena ja runsaitakin pintaesiintymiä on havaittu yleisesti. Myös Selkämerellä sinilevää on havaittu monin paikoin sekä rannikon lähellä että ulompana merellä.

Merialueen vakioseurantapaikoilla hieman sinilevää on havaittu Kustavissa Lypyrtissä ja Laupusella Iniönaukolla. Hieman levää on havaittu myös Merimaskun Kirkonsalmella Naantalissa sekä Paraisilla Söderbyn-, Seilin-, Trunsön- ja Aspön seurantapaikoilla. Niin ikään hieman levää on havaittu Raumalla Otanlahdessa. Runsaasti levää on havaittu Vänön seurantapaikalla Kemiönsaarella ja Paraisilla Utön ja Korpoströmin seurantapaikoilla.

Kansalaishavaintojen mukaan levää oli nähtävissä hieman lauantaina 24.7. Rauman Kortelanlahden ja Porin Outoorin välisellä merialueella sekä Seilin länsipuolella Ominaistenaukolla. Sunnuntaina kansalaishavainnon perusteella hieman sinilevää esiintyi Nauvon vierasvenesatamassa ja samana päivänä tuli ilmoitus Mynälahdelta erittäin runsaasta sinileväesiintymästä. Järvi&Meriwikiin tehtyjä kansalaishavaintoja sinileväesiintymistä tuli muun muassa Grangrundenista Airistolta, Kakskerran eteläpuolelta Vapparin Latosaarelta, Stömmasta Kemiönsaarelta, Raisionlahden venesatamasta ja Rauman Santakarin lounaispuolelta. Kansalaisten sinilevähavaintoja voi käydä tarkastelemassa Järvi&Meriwikistä, jonne ne päivittyvät automaattisesti pitkin viikkoa.

Kuluneella viikolla Lounais-Suomessa on tehty sinilevähavaintoja sekä merialueilla että sisävesillä suhteellisesti selvästi enemmän verrattuna aiempien vuosien keskiarvoon. Tulevien viikkojen sinilevätilanteen kehitystä on kuitenkin hyvin vaikea ennustaa ja se onkin paljolti riippuvainen säätilan muutoksista. Seuraavan viikon aikana sinilevien selvää vähenemistä ei ole odotettavissa ja pintaesiintymät ovat edelleen todennäköisiä.

Paikallisesti sinilevätilanne voi vaihdella hyvinkin nopeasti tuuli- ja sääolosuhteiden mukaan. Leväseurannan havainnot kertovat levätilanteen havaintopaikalla kyseisenä ajankohtana. Järven eri osissa ja muissa vesistöissä tilanne voi olla erilainen.

Levätilannetta sisä- ja rannikkovesialueilla voi seurata Järvi&Meriwiki-palvelusta, johon vakioseurantapaikkojen ja kansalaisten levähavainnot tallennetaan päivittäin. Palveluun voi viedä omia levähavaintojaan esimerkiksi älypuhelimen selaimessa toimivan Havaintolähetti-verkkosovelluksen avulla. Kattavan ja ajantasaisen kuvan saamiseksi kansalaisten Järvi&Meriwikiin merkitsemät havainnot ovat arvokasta tietoa, myös muille vesillä liikkujille. Levähavainnoista voi ilmoittaa myös Varsinais-Suomen ELY-keskukseen Lounais-Suomen alueelta (puh. 0295 022 530).

Linkkejä:

 

Lisätietoja

Harjoittelija Fatih Kayaanan                          0295 022 530
Johtava asiantuntija Janne Suomela            0295 022 947


Alueellista tietoa