Navigointivalikko
Tiedotteet 2016

Tiedotteet 2016

Tiedotteet 2016

Kunnat myönteisiä pakolaisten vastaanotolle (Pohjanmaan ELY-keskus)

Suomeen saapui ennätyksellisen suuri määrä turvapaikanhakijoita viime vuonna, yli 32 000 henkilöä. Vuonna 2014 Suomeen saapui 3 651 turvapaikanhakijaa. Maahanmuuttovirasto on perustanut kymmeniä uusia vastaanottokeskuksia. Oleskeluluvan saaneet turvapaikanhakijat tulevat tarvitsemaan kuntapaikkoja ja kotouttamispalveluita huomattavasti enemmän kuin aikaisemmin.

Pohjanmaan ELY-keskuksen alueen vastaanottokeskuksiin on sijoitettuna noin 1900 turvapaikanhakijaa. Maahanmuuttovirasto on arvioinut, että noin 30 % hakijoista saa turvapaikan tai myönteisen oleskelulupapäätöksen. Vuonna 2015 Pohjanmaan ELY-keskuksen kautta sijoitettiin kuntapaikoille 223 henkilöä. Lisäksi kuntiin suuntautui myös itsenäistä muuttoa suoraan vastaanottokeskuksista. Kuntapaikkojen tarve on suurten turvapaikanhakijamäärien takia tänä vuonna huomattavasti aiempaa suurempi. Työ- ja elinkeinoministeriö on asettanut Pohjanmaan- ja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskusten yhteiseksi kuntapaikkatavoitteeksi 570 henkilön sijoittamisen kuntiin.

Maahanmuuttovirasto on pyytänyt ELY-keskuksilta apua vastaanottokeskusten perustamisvalmiuden kartoittamiseen. Pohjanmaan ELY-keskus on kartoittanut alueensa kuntien halukkuutta vastaanottokeskuksen perustamiseen ja samalla kuntapaikkojen tarjoamiseen kyselyllä. Kysely lähetettiin kaikkiin alueen kuntiin 29.10.2015. Vastaus tai pyyntö saada lisäaikaa, on saapunut kaikista kunnista.

Kuntien vastausten perusteella Pohjanmaan ELY:n alueelle ei ole tulossa uusia vastaanottokeskuksia. Kielteisiä vastauksia vastaanottokeskusten perustamiseen perusteltiin muun muassa sillä, että vastaanottokeskukselle ei ole kunnassa sopivia tiloja.

Pohjanmaan ELY:n alueella pakolaisten vastaanotto on ollut aktiivista jo aiemmin. Kuntien vastaukset kuntapaikkoihin olivat myönteisiä. Veteli on tehnyt uutena kuntana päätöksen 20 kiintiöpakolaisen vastaanotosta. Korsnäs, Kaskinen ja Närpiö ovat tehneet päätöksen tarjota kuntapaikkoja oleskeluluvan saaneille turvapaikanhakijoille. Kyselyn myötä moni pakolaisia vastaanottava kunta lupasi vastauksissaan harkita aiemman kiintiön korottamista. Pohjanmaan ELY-keskus jatkaa keskustelua kuntapaikoista kaikkien kuntien kanssa.

 

Vastaanoton tämänhetkinen tilanne

Pohjanmaalla toimivat vastaanottokeskukset Vaasassa, Vöyrillä, Pietarsaaressa, Kristiinankaupungissa ja Korsnäsissä. Lisäksi vastaanottokeskusten tiloja voi sijaita myös naapurikuntien alueella.

Pakolaisia vastaanottivat vuonna 2015 seuraavat kunnat: Vaasa, Kokkola, Pietarsaari, Uusikaarlepyy, Kruunupyy, Luoto, Pedersöre, Mustasaari, Maalahti, Kristiinankaupunki ja Vöyri. Lopulliset tilastot kuntiin siirtyneistä pakolaisista valmistuvat tammikuun lopussa.

 

Lisätietoja:

ylijohtaja Kaj Suomela, puh. 050 312 8650, maahanmuuttopäällikkö Hanna Auronen puh. 050 312 8532


Alueellista tietoa