Navigointivalikko
Tiedotteet 2013

Tiedotteet 2013

Sivulla on ELY-keskusten uusimmat tiedotteet, alkaen huhtikuusta 2013. Vanhemmat tiedotteet löytyvät vasemmalta kohdasta Tiedotearkisto.

Tiedotteet 2013

Kevättulvat huipussaan Varsinais-Suomessa ja kasvussa Satakunnassa (Varsinais-Suomen ELY-keskus)

Kevättulvat ovat huipussaan Varsinais-Suomen jokivesistöissä ja jokien jäät ovat pääosin lähteneet. Kevättulvista on muodostumassa keskimääräistä suuremman lumen nopean sulamisen ja samanaikaisten vesisateiden vuoksi. Virtaamat ovat nyt huipussaan vähäjärvisissä vesistöissä kuten Aurajoessa, Sirppujoessa ja Uskelanjoessa. Järvisemmissä vesistöissä kuten Kiskonjoen vesistössä ja Paimionjoen yläosalla vedenkorkeudet ja virtaamat ovat vielä kasvussa. Esimerkiksi Painio ja Kiskon Kirkkojärvi saavuttavat tulvahuippunsa vasta vapun tienoilla.

Uskelanjoen jäät lähtivät eilen ja ohittivat Salon keskustan illan aikana usean kaivinkoneen avustuksella. Jäitä rikottiin Salon keskustassa ja Uskelanjoen suistossa jo aamusta lähtien tehden tilaa keskustan yläpuolelta tuleville jäille. Vesi on edelleen korkealla Salon keskustassa suuren virtaaman vuoksi ja pyöräteitä sekä Vuohensaarentie on suljettu liikenteeltä. Suuremmilta vahingoilta on kuitenkin vältytty ja Uskelanjoen virtaama on kääntymässä laskuun. Myös muualla Varsinais-Suomessa on vältytty normaalia suuremmilta tulvavahingoilta.

Kevättulvat ovat nousussa myös Satakunnan vesistöissä. Loimijoen virtaama on jo tyypillisessä kevättulvatasossa, mutta jatkaa vielä nousua. Loimijoen tulvahuippu saavutetaan loppuviikon aikana. Vesi on jo noussut monilta paikoin pellolle ja katkonut teitä. Loppuviikosta myös asuinrakennuksia voi olla uhattuna tulvan jatkaessa nousuaan. Loimijoen jäät ovat osittain jo liikkeellä, mutta joen alaosalla vielä pääosin paikallaan. Toistaiseksi jääpatoja ei ole syntynyt ja vakavan jääpadon riski on vähenemään päin jäiden pehmetessä.

Kokemäenjoen virtaama on myös kasvussa ja saavuttaa huippunsa samanaikaisesti Loimijoen kanssa loppuviikosta. Juoksutuksia Pirkanmaan järvialueelta supistetaan Loimijoen tulvahuipun ajaksi ja vedenkorkeuden ennustetaan jäävän vahinkorajan alle Kokemäenjoen keskiosalla Huittisissa. Kokemäenjoen alaosan jäät ovat pääosin lähteneet alkuviikon aikana. Jäät kasautuivat vähäisessä määrin Porin keskustaan ja Kokemäenjoen suistoon aiheuttaen pientä padotusta joessa, mutta tilanne ei ollut missään vaiheessa uhkaava.

Karvianjoen vesistön virtaamat ovat voimakkaassa kasvussa ja tulvahuiput tullaan saavuttamaan aiemmasta ennusteesta poiketen jo tällä viikolla. Jääpatojen riski on suuri lähipäivien ajan tunnetuissa jääpatopaikoissa Pomarkussa, Merikarvialla ja Eteläjoella. ELY-keskus on varautunut purkamaan muodostuvia jääpatoja kaivinkoneilla. Vesistön järvien, kuten Isojärven ja Poosjärven tulvahuiput saavutetaan todennäköisesti vappuviikolla. Poosjärven tulvasta ennustetaan viime syystulvan suuruista, jolloin järven rannalla kastui useita kesämökkejä. Isojärven tulvahuipun ennustetaan jäävän viime syksyistä pienemmäksi.

Lisätietoja:

Olli-Matti Verta, p. 0400 523915
Juha-Pekka Triipponen, p. 0400 854012


Alueellista tietoa