Navigointivalikko
Tiedotteet 2013

Tiedotteet 2013

Sivulla on ELY-keskusten uusimmat tiedotteet, alkaen huhtikuusta 2013. Vanhemmat tiedotteet löytyvät vasemmalta kohdasta Tiedotearkisto.

Tiedotteet 2013

Kesän 2013 sinileväkukinnot olivat paikallisia, mutta pitkäkestoisia (Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus)

Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjanmaan alueella seurattiin kesän 2013 aikana sinilevien esiintymistä viikoittain 19 havaintopaikalla joki-, järvi- ja rannikkoalueella. Seurantaa toteuttivat ELY-keskuksen ja kuntien viranomaiset sekä vapaaehtoiset tarkkailijat. Lisäksi sinilevien esiintymistä seurattiin kansalaisten lähettämien havaintojen ja näytteiden perusteella. Sinilevien esiintymistä seurattiin kesäkuun alusta syyskuun loppuun. Havainnot tallennettiin suoraan Internetiin kaikille avoimeen Järviwiki-palveluun, josta havainnot olivat reaaliaikaisesti nähtävillä. Sinileviä havaittiin seitsemällä järvellä, jotka ovat mukana leväseurannassa sekä poikkeuksellisesti jokivesissä Kyrönjoella ja Lapuanjoella. Rannikkohavaintopaikoilla ei havaittu sinilevää, mutta kansalaisilta saatiin muutamia ilmoituksia rannikon sinileväkukinnoista. Kesä suosi sinileväkukintoja, ja niitä esiintyi alkukesästä syyskuun lopulle; kohtalaiseksi luokiteltuja esiintymiä tavattiin kerran Karperönjärvellä ja Seinäjärvellä sekä kolmesti Kuortaneenjärvellä ja Lappajärvellä sekä neljästi Ähtärinjärvellä ja Luodonjärvellä. Ähtärinjärven, Lappajärven ja Kuortaneenjärven leväkukinnot luokiteltiin kesän aikana kahdesti runsaiksi.

Alkukesä oli lämmin ja sateinen, paikoin satoi 10 - 20 % enemmän pitkäaikaisiin keskiarvoihin verrattuna. Hellepäiviä oli keskimääräistä enemmän jo toukokuussa, ja kesän ensimmäiset sinileväkukinnot havaittiinkin heti kesäkuun ensimmäisellä viikolla Lappajärven Lakaniemessä. Kesäkuussa sinilevää havaittiin myös Karperönjärvellä, Kuortaneenjärvellä ja Luodonjärvellä. Heinäkuussa sää oli sateinen ja alkukesää viileämpi ja sinilevää havaittiin vain kerran Kuortaneenjärvellä. Elokuussa sinileviä havaittiin Ähtärinjärvella, Lappajärvellä, Luodonjärvellä sekä Seinäjärvellä. Ähtärinjärven sinileväesiintymä oli pitkäkestoisin ja sinileviä esiintyi elokuun puolivälistä syyskuun puoliväliin. Syyskuussa sinileviä esiintyi lisäksi Kuortaneenjärvellä, Lappajärvellä sekä Luodonjärvellä.

Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) koordinoiman valtakunnallisen leväseurannan lisäksi ELY-keskus seuraa levätilannetta myös esim. kuntien ja kansalaisten lähettämien näytteiden perusteella. Näitä levänäytteitä määritettiin ELY-keskuksessa lokakuun alkuun mennessä 18 kappaletta. Osa näytteistä oli otettu leväseurannassa mukana olevista kohteista, mutta joukossa oli myös pieniä järviä, uimarantoja sekä sisäsaariston paikkoja ja poikkeuksellisesti muutama näyte jokivedestä. Suurimmasta osasta näytteitä löytyi sinilevää. Näytemäärä on viime vuosina vähentynyt, sillä vuonna 2012 määritettiin 16 näytettä, vuonna 2010 määrä oli 21 näytettä, vuonna 2009 43 ja vuonna 2007 jopa 58 ulkopuolista näytettä.

Kesän aikana havaitut sinilevät kuuluivat sukuihin Dolichospermum (Anabaena), Aphanizomenon, Woronichinia tai Microcystis, kuten aiempinakin kesinä.

Havainnot löytyvät kaikille avoimesta Järviwiki-palvelusta:

Lisätietoja:

  • Suunnittelija Anna Bonde, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus, puh. 0295 027 777
  • Suunnittelija Merja Mäensivu, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus, puh. 0295 027 879
  • Tutkija Anssi Teppo, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus, puh. 0295 027 948

Alueellista tietoa