Navigointivalikko
Tiedotteet 2013

Tiedotteet 2013

Sivulla on ELY-keskusten uusimmat tiedotteet, alkaen huhtikuusta 2013. Vanhemmat tiedotteet löytyvät vasemmalta kohdasta Tiedotearkisto.

Tiedotteet 2013

Kelirikkoennuste Pohjois-Savoon, Etelä-Savoon ja Pohjois-Karjalaan 16.5.2013 (Pohjois-Savon ELY-keskus) 

Tilanne 16.5.2013

Painorajoituksia on tällä hetkellä Pohjois- Savon ELY- keskuksen alueella yhteensä 208 km (Pohjois-Savo 32 km, Pohjois-Karjala 97 km ja Etelä- Savo 79 km).  Painorajoituksia on normaalia kelirikkokevättä vähemmän. Keskimäärin alueella on tähän aikaan keväästä painorajoitettuja teitä 200- 400 km. Viime keväänä rajoituksia oli poikkeuksellisen paljon eli yli 800 km.

Ennuste:

Koska sää jatkuu tällä ja ensi viikolla hyvin lämpimänä, etenee tierunkojen sulaminen nopeasti. Alueen eteläosissa tierungot ovat jo sulaneet puolesta metristä metriin, mutta alueen pohjoisosissa sulaminen on paikoin edennyt vasta muutaman kymmenen sentin syvyyteen.

Soratiet kestävät jo hyvin kevyen liikenteen, mutta raskaan liikenteen pitäisi vielä malttaa olla pari viikkoa poissa heikoimmilta sorateiltä. Sateisesta syksystä ja roudan nopeasta sulamisesta johtuen sorateiden reunat ovat vielä hyvin pehmeitä. Muutamilla sorateillä, varsinkin alueen pohjoisosissa teiden reunat ovat paikoin sortuneet ja niitä on jouduttu korjaamaan. Lisäksi sorateillä esiintyy vielä runsaasti routaheittoja ja rumpupainumia, joiden vuoksi ajonopeus on pidettävä soratiellä liikuttaessa maltillisena. Kelirikosta varoittavat liikennemerkit poistetaan sorateiltä vasta sitten kun routa on kokonaan sulanut ja tiet saatu tasattua.

Muuta:

Osalla soratiestöä on jo aloitettu kevätmuokkaus ja pölynsidonta. Kevätmuokkaus tehdään heti sen jälkeen kun routa on sulanut riittävästi tien rungosta ja routavauriot ovat tasoittuneet. Muokkaus tehdään tiehöylällä tai raskaalla lanalla. Muokkauksen yhteydessä tien pinta tasataan ja tie muotoillaan oikeaan poikkileikkausmuotoon. Muokkauksen jälkeen tehdään tielle pölynsidonta. Pölynsidonta tehdään joko liuossuolalla tai rakeisella suolalla. Käytettävä suola on kalsiumkloridia ja sitä käytetään tien hoitoluokasta, maaperästä ja tien rakenteellisesta kunnosta riippuen 0,7-1,5 tonnia/km.

Kevätmuokkaus tehdään ensiksi niille sorateille, jotka ovat kuivia, rakennettuja ja joilla ei ole routavaurioita.

Viimeisenä kevätmuokkaus tehdään kelirikkoisille, rakentamattomille ja saviperäisille sorateille. Näille kevätmuokkaus tehdään vasta sen jälkeen kun routa on lähes kokonaan sulanut, usein vasta kesäkuun puolella.    

Ajankohtaista tietoa painorajoituksista löytyy osoitteesta:

Lisätietoja

kunnossapitovastaava Marja Bäck 02 950 26703 tai
aluevastaava Kalevi Lipponen 02 950 26741

 


Alueellista tietoa