Navigointivalikko
Tiedotteet 2016

Tiedotteet 2016

Tiedotteet 2016

Kaakkois-Suomessa siirrytään kesänopeusrajoituksiin loppuviikosta (Kaakkois-Suomen ELY-keskus)

Talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoitukset vaihdetaan kesänopeusrajoituksiin Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa 31.3.–1.4.2016. Muuttuneet rajoitukset tulevat voimaan heti, kun nopeusrajoitusmerkki on vaihdettu. 

Talviajan tiekohtaiset nopeusrajoitukset perustuvat liikenne- ja viestintäministeriön päätökseen, jonka mukaan ne päättyvät huhtikuun loppuun mennessä vallitsevan kelitilanteen mukaisesti. Viime vuosina vaihtoajankohta on ajoittunut maaliskuun loppuun tai huhtikuun alkuun, ja rajoitukset pyritään muuttamaan koko Suomessa samanaikaisesti.

Kesäajan nopeusrajoitusperiaatteet

Moottoriteillä nopeusrajoitus nostetaan 120 kilometriin tunnissa lukuun ottamatta niitä tieosuuksia, joilla on pysyvä alempi rajoitus. Tieosilla, joilla on käytössä vaihtuvat nopeusrajoitukset, kesänopeuksia on voitu käyttää valoisaan aikaan hyvissä keliolosuhteissa jo maaliskuun alusta alkaen syksyllä 2015 tehdyn päätöksen mukaisesti. Näillä osuuksilla nopeusrajoituksia säädellään sään, kelin ja liikennetilanteen mukaan ympäri vuoden.

Muilla pääteillä talven ajaksi 80 kilometriin tunnissa alennetut nopeusrajoitukset palautetaan 100 kilometriin tunnissa. Lisäksi muutamat talviajaksi alhaisemmille rajoituksille (60 km/h tai 70 km/h) alennetut lyhyet tieosuudet/pistekohtaiset rajoitukset palautetaan 80 kilometriin tunnissa.

Ajonopeus olosuhteiden mukaan

Ajokelit tiestöllä saattavat vaihdella vielä paljon tiekohdittain ja vuorokaudenajoittain. Vaikka talvi- ja pimeän ajan rajoitukset poistuvat, on autoilijoiden syytä tarkkailla säätä ja ajokelejä sekä sovittaa ajonopeus muuttuvien olosuhteiden mukaisesti. Esimerkiksi yöpakkaset tai mahdolliset lumi- ja räntäsateet saattavat heikentää ajo-olosuhteita merkittävästi. Tällöin turvallinen ajo edellyttää huomattavasti alempaa nopeutta.

Liikenne on yhteispeliä

Kevät tuo lisää liikkujia maanteille, sillä erityisesti mopot ja polkupyöräilijät palaavat runsain määrin liikenteeseen. Onkin syytä muistaa, että turvallinen ja toimiva liikenne on yhteispeliä liikennemuodosta riippumatta. Ennakoimalla tulevat liikennetilanteet, käyttäytymällä fiksusti ja ottamalla toiset huomioon vältetään sekä vahinkoja että säästetään hermoja. Liikenteessä maalaisjärki ja lain noudattaminen edesauttavat matkan taittumista leppoisasti.
 

Lisätietoja:  Liikenneturvallisuusvastaava Sonja Lehtonen, puh. 0295 029 385.


Alueellista tietoa