Hyppää sisältöön
Navigointivalikko
Tiedotteet 2016

Tiedotteet 2016

Tiedotteet 2016

Juhannusviikolla sinilevähavaintoja sekä merialueilla että sisävesillä (Varsinais-Suomi, Satakunta)

Viikolla 25 lämmin sää on edistänyt sinilevien esiintymistä. Tyynellä säällä sinilevä kerääntyy pintaan lautoiksi, kun taas tuulisella ja sateisella säällä levää esiintyy lähinnä veteen sekoittuneena tai tuulen yläpuolisille ranta- ja lahtialueille kertyneenä.

Lounais-Suomen alueella on havaittu juhannusviikolla sinilevää neljällä vakioseurantapaikalla. Merialueilla on havaittu hieman levää Paimionlahden Genbölen uimarannalla Kemiönsaarella, Seilin intensiiviasemalla Paraisilla ja Merimaskun Kirkonsalmella Naantalissa. Sisävesillä sinilevää on havaittu Kaarinassa Littoistenjärven vakioseurantapaikalla.

Vakioseurantapaikkojen lisäksi erittäin runsaasti levää on havaittu Merimaskun Kaukolanlahdella Naantalissa. Sisävesillä Lounais-Suomen levätilanne on ajankohtaan nähden tyypillinen, mutta merialueilla levähavaintoja on keskimääräistä runsaammin suhteessa pitkän aikavälin (1998–2015) keskiarvoihin.

Jotkin sinileväesiintymät voivat olla myrkyllisiä ja siksi uimista tulee välttää vedessä, jossa on runsaasti sinilevää. Runsaasti sinilevää sisältävä vesi saattaa aiheuttaa iho-oireita ja leväisen veden nieleminen voi aiheuttaa pahoinvointia ja flunssan kaltaisia oireita. Silminnähden sinileväinen vesi ei sovellu myöskään juhannussaunaan löylyttely- ja pesuvedeksi eivätkä mahdolliset sinilevämyrkyt tuhoudu vettä keittämällä. Lemmikkieläinten omistajien tulisi olla tarkkaavaisia, sillä sinilevämyrkyt ovat eläimille yhtä haitallisia kuin ihmisillekin.

Levätilannetta sisä- ja rannikkovesialueilla voi seurata Järvi&Meriwiki-palvelusta, johon vakioseurantapaikkojen ja kansalaisten levähavainnot päivitetään valtakunnallisesti. Palveluun voi tallentaa omia levähavaintojaan esimerkiksi älypuhelimen selaimessa toimivan Havaintolähetti-verkkosovelluksen avulla. Varsinais-Suomen ELY-keskus ottaa vastaan levähavaintoja Lounais-Suomen alueelta (puh. 0295 022 530).

Lisätietoja

Harjoittelija Fatih Kayaanan                               0295 022 530
Ylitarkastaja Sanna Kipinä-Salokannel             0295 022 879


Alueellista tietoa