Navigointivalikko
Tiedotteet 2013

Tiedotteet 2013

Sivulla on ELY-keskusten uusimmat tiedotteet, alkaen huhtikuusta 2013. Vanhemmat tiedotteet löytyvät vasemmalta kohdasta Tiedotearkisto.

Tiedotteet 2013

Järvien jäät hieman tavallista paksumpia Etelä-Savossa (Etelä-Savon ELY-keskus)

Maaliskuun loppupuolen ja huhtikuun alun aikana yöpakkaset ovat hidastaneet jäiden sulamista Etelä-Savossa. Jääpeitteen kokonaispaksuus 9.-10.4.2013 mitatuissa järvissä oli keskimäärin 54 cm. Kokonaisjäänpaksuus vaihteli 49-60 cm:n välillä. 


Jään kokonaispaksuus oli järvissä muutaman senttimetrin keskimääräistä suurempi. Jäät ovat paksuuntuneet kolme viikkoa sitten tehdyltä mittauskerralta keskimäärin noin +3 cm. Mitatuissa järvissä kohvajään osuus kokonaisjäänpaksuudesta vaihteli 30-65 % välillä ollen keskimäärin noin 50 %. Mittaushetkellä kohteissa lumikerroksen paksuus oli 4-12 cm. Lumipeite on ohentunut edelliseen mittauskertaan nähden keskimäärin noin 5 cm.

Keväällä jään rakenteen heikkeneminen vauhdittuu sen jälkeen, kun jään päällä oleva lumi on sulanut. Tämänhetkisen sääennusteen mukaan säätyyppi on hiljalleen muuttumassa siten, että yöpakkasia ei ajoittain enää ole ja sateita saattaa esiintyä. Mikäli öisin lämpötila pysyttelee nollan yläpuolella ja mikäli sateet tulevat pääosin vetenä, jäiden heikkeneminen voi olla nopeaakin. Tänä talvena suuri osa jään kokonaispaksuudesta on ollut hauraampaa kohvajäätä, joka heikkenee teräsjäätä nopeammin. 

Jäällä kulkiessa on syytä välttää salmia ja virtapaikkoja. Erityisesti Saimaalla korkeasta vedenpinnasta ja virtaamasta johtuen salmipaikat ja kapeikot ovat olleet tavallista avoimempia ja jäät heikompia. 

Lisätietoja:


Erikoissuunnittelija Juho Kotanen, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 192
Maanmittausteknikko Matti Tissari, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 235


Alueellista tietoa