Navigointivalikko
Tiedotteet 2017

Helmikuun vesitilanne (Pohjois-Karjala)

Ilmatieteenlaitoksen mukaan helmikuu oli 2-3 astetta tavanomaista lämpimämpi lähes koko maassa.
Helmikuun sädemäärä oli Pohjois-Karjalassa lähellä normaalia. Ympäristöhallinnon havaintopisteissä Kontiolahdella, Koitajoella ja Jänisjoella keskimääräinen sademäärä oli 34 mm, kun em. pisteiden pitkänajan helmikuun keskiarvo on 33 mm.

Helmikuun lopussa lumen syvyys oli Tohmajärvellä Kemiessä 35 cm ja Ilomantsissa Naarvan suunnalla yli 80 cm. Muualla maakunnassa lunta oli 50 - 60 cm. Normaalisti lumipeitteen paksuus on helmikuun lopussa lähes 60 cm. Lumen vesiarvo (mm) eli lumikuorma (kg/m²) vaihteli Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen mittauspisteissä Kontiolahdella, Koitajoella sekä Jänisjoella 121 - 139 mm. Keskimääräinen helmikuun lopun lumen vesiarvo näissä pisteissä on 133 mm.

Järvien vedenpinnat laskivat ajankohdalle tyypillisesti. Helmikuun viimeisenä päivänä Pielisen vedenkorkeus oli sentin ja Kajoonjärven 10 cm yli ajankohdan pitkäaikaisen keskiarvon. Orivesi-Pyhäselän vedenkorkeus (Arvinsalmen asteikon mukaan) oli 9 cm ja Ruunaan 5 cm ajankohdan keskiarvoa alempana. Viinijärven vedenkorkeus vastaa ajankohdan pitkäaikaista keskiarvoa.
Suomen ympäristökeskuksessa laadittujen ennusteiden mukaan Pielisen ja Orivesi-Pyhäselän vedenpinnat pysyttelevät tämänhetkisellä tasolla maaliskuun ajan.

Jokien virtaamat vaihtelivat helmikuussa. Koitajoessa virtasi vettä 5 prosenttia tavanomaista enemmän. Lieksanjoen keskivirtaama oli helmikuussa 90 prosenttia ja Pielisjoen 85 prosenttia normaalista.
Saramojoen keskivirtaama oli kolmanneksen normaalia suurempi.

Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen mittauspisteissä pohjavedenkorkeus vaihteli helmikuun lopussa ajankohdan keskiarvon molemmin puolin. Ilomantsin Kuuksenvaarassa pohjavesi oli helmikuun lopussa 2 cm ja Nurmeksen Juutilankankaalla 8 cm ajankohdan normaalitason yläpuolella. Kontiolahden Jaamankankaalla ja Jakokoskella pohjavedenkorkeus on 3 - 24 cm keskiarvoa alempana. Routaa em. mittauspisteissä oli 4 - 10 cm, kun sitä normaalisti helmikuun lopulla on keskimäärin 21 cm. 

Helmikuun päättyessä järvien jäänpaksuus oli yleisesti ottaen noin 45 - 60 cm. Pyhäselän Roukalahdella jäänpaksuus oli helmikuun 28. päivä 54 cm ja Pielisellä Nurmeksen sataman edustalla 44 cm. Pyhäselän jää oli 3 cm tavanomaista paksumpaa ja Pielisen 11 cm normaalia ohuempaa.

Lisätietoja

Vesitaloussuunnittelija Esa Päivinen, puh. 0295 026 218, esa.paivinen(at)ely-keskus.fi


Alueellista tietoa