Navigointivalikko
Tiedotteet 2015

Tiedotteet 2015

Tiedotteet 2015

Lähes koko heinäkuun ajan vallitsi epävakainen ja viileä sää (Pohjois-Karjalan ELY-keskus)

Ilmatieteen laitoksen mukaan heinäkuun keskilämpötila jäi koko maassa alle pitkäaikaisen keskiarvon. Maan itä- ja pohjoisosissa heinäkuu oli harvinaisen viileä, eli näin viileä heinäkuu toistuu siellä keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa. Kainuussa ja Itä-Lapissa oli jopa poikkeuksellisen viileää, eli näin viileä heinäkuu toistuu siellä keskimäärin kerran 30 vuodessa.

Hellepäiviä kertyi heinäkuussa kolme, ja koko kesän aikana niitä on kertynyt kaikkiaan vain neljä. 

Heinäkuun keskimääräinen sademäärä oli Pohjois-Karjalan alueella 108 mm, kun tavallisesti sataa 76 mm. Suurimmat sateet tulivat kuukauden loppupuoliskolla. Sateet ovat olleet kuuroluonteisia, mistä johtuen sademäärissä on paikkakohtaisia eroja.

Maakunnan järvien vedenkorkeudet olivat heinäkuun viimeisenä päivänä yleisesti ottaen keskitason yläpuolella 9 – 39 cm.

Pielisen vedenkorkeus laski heinäkuun aikana 21 cm. Kuukauden lopussa vedenkorkeus oli kuitenkin 17 cm ajankohdan pitkäaikaista keskiarvoa ylempänä.

Orivesi-Pyhäselän vedenpinta laski heinäkuun aikana 4 cm. Heinä-elokuun vaihteessa Orivesi-Pyhäselän vedenkorkeus oli Arvinsalmen asteikon mukaan 39 cm ajankohdan normaalitasoa ylempänä.  

Suomen ympäristökeskuksessa laaditun ennusteen mukaan Orivesi-Pyhäselän vedenkorkeus laskee noin 5 cm elokuun aikana.

Pielisen vedenpinnan ennustetaan laskevan 15 cm syyskuun alkuun mennessä.

Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen mittauspisteissä Kontiolahden Jaamankankaalla ja Jakokoskella sekä Ilomantsin Kuuksenvaarassa pohjaveden korkeus oli heinäkuun lopussa 10 – 30 cm tavallista korkeammalla.  

Pielisjoen ja Lieksanjoen heinäkuun keskivirtaama oli 10 % normaalia suurempi. Koitajoessa vettä virtasi heinäkuussa neljänneksen tavallista vähemmän.

Pienempien jokien kuukauden keskivirtaamat vaihtelivat suuresti. Esimerkiksi Jänisjoen heinäkuun keskivirtaama Ruskeakoskella oli 60 % normaalista. Puntarikoskella ja Roukkajankoskella keskivirtaama oli puolitoistakertainen.

Järvien pintaveden lämpötilat pysyttelivät koko heinäkuun ajankohdan keskiarvon alapuolella. Pyhäselän ja Pielisen pintavesi oli heinäkuun 31. päivänä 17,6 asteista. Tämän päivän lukemat olivat vastaavasti Pyhäselällä 17,1 astetta ja Pielisellä 15,8 astetta. Pyhäselän pintavesi on kaksi ja Pielisen kolme astetta tavanomaista viileämpää.

 Tilasto-osa (pdf, 17,4 kt)


Lisätietoja

Vesitaloussuunnittelija Esa Päivinen 02 9502 6218


Alueellista tietoa