Navigointivalikko
Tiedotteet 2013

Tiedotteet 2013

Sivulla on ELY-keskusten uusimmat tiedotteet, alkaen huhtikuusta 2013. Vanhemmat tiedotteet löytyvät vasemmalta kohdasta Tiedotearkisto.

Tiedotteet 2013

Hakolan tila Laukaasta sai Keski-Suomen ympäristökasvatuspalkinnon (Keski-Suomen ELY-keskus)

Keski-Suomen ympäristökasvatuspalkinto Kolkutin 2013 on myönnetty laukaalaiselle Hakolan tilalle ja sen isäntäparille Heidi ja Juha Hintikalle. Tuomaristoon teki vaikutuksen erityisesti Hintikoiden vahva sitoutuneisuus kestäviin elämäntapoihin sekä tilan omavaraisuus ja siihen pohjautuva pioneerimainen ja erilainen tapa toteuttaa ympäristökasvatusta.

Hakolan tila on tuomariston mielestä myös hieno esimerkki siitä, miten yritystoimintaa ja ympäristökasvatusta voidaan yhdistää. Hakolan tilan pääelinkeino on maatalous. Tila on kuitenkin avannut ovensa myös vierailijoille, ja tilalla käykin vuosittain noin 1500 vierasta tutustumassa tilan eläimiin ja maatilan vuodenkiertoon.

– Hakolan tilan toiminta on koko perheemme yhteistyötä. Meillä on työkavereina myös eläimet, jotka ovat oppineet rakastamaan vierailutoimintaa, kertovat Heidi ja Juha Hintikka. – Nykyarjessa monet ovat vieraantuneet ruuan alkuperästä. Lapset saattavat tiukasti väittää, että kotona juodaan vain kaupan maitoa ja se tulee meijeristä. Pääsemme kokemaan elämyksen antamisen riemua opettamalla muun muassa mistä maito tulee tai miten perunat kasvavat pellossa. Lehmän koskettaminen tai lypsäminen saattaa olla jopa aikuiselle vierailijalle ennen kokematon elämys.

Vierailuryhmien ohjelma suunnitellaan ryhmän koon ja ryhmän toiveiden mukaan. Vierailujen aikataulun ja samalla opetuksellisten tavoitteiden suunnittelu auttaa muiden maatilan töiden sovittamisessa päiväohjelmaan varsinkin sesonkiaikana.
­– Aikataululla on myös tärkeä osa siinä, etteivät eläimet rasitu vierailuista. Ne tietävät osansa ohjelmassa ja hoitavat sen. Hyvän tiimin kanssa on hyvä tehdä rakastamaamme työtä! Hintikat sanovat.

Hakolan tila oli keskeinen toimija myös Laukaan luontokoulua perustettaessa 2000-luvun taitteessa. Sittemmin Hintikan pariskunta otti luontokoulusta myös koordinointivastuun.

Kunniamaininnat JAPA ry:lle ja lehtori Irma Pauhalle

Kolkutin-palkinnon tuomaristo päätti jakaa palkinnon lisäksi myös kaksi kunniamainintaa:

JAPA eli Jyväskylän kestävä kehitys ry saa kunniamaininnan pitkäjänteisestä ja innovatiivisesta toiminnastaan kestävien elämäntapojen edistämiseksi Jyväskylän seudulla. JAPA ry onnistuu ruohonjuuritason työllään innostamaan laajasti eri-ikäisiä ja eri aloilla toimivia ihmisiä. Yhdistys tekee aktiivista yhteistyötä monien toimijoiden kanssa.

Biologian ja maantieteen lehtori Irma Pauha saa kunniamaininnan yli kymmenen vuoden määrätietoisesta ja vaikuttavasta työstään ympäristökasvatuksen pedagogisen aseman kehittämisestä koulussa. Hänen roolinsa Muuramen lukion toimintakulttuurin muuttamisessa ja kestävän kehityksen sertifikaatin saamisessa koululle jo vuonna 2004 oli ratkaiseva. Hän on pitkäjänteisellä, joustavalla ja optimistisella asenteellaan saanut paljon aikaan myös kunnallisessa, maakunnallisessa ja valtakunnallisessa kehittämistyössä. Irma Pauhan vahva sitoutuneisuus ja innostuneisuus tekevät hänestä hyvän kouluttajan, kasvattajan ja vaikuttajan.

KYKY-ryhmä jakaa palkinnon joka toinen vuosi

Ympäristökasvatuspalkinto ja kunniamaininnat luovutetaan palkituille lauantaina 9.11.2013 klo 12.45 Jyväskylän Paviljongissa järjestettävässä kasvatus- ja opetusalan suurtapahtumassa KEOS 2013:ssa. Varsinaisena palkintona annetaan taitelija Samuli Alosen valmistama Kolkutin-teos.

Ympäristökasvatuspalkinto Kolkutin jaetaan nyt toisen kerran. Edellisen palkinnon vuonna 2009 sai Jyväskylän luontokoulu. Palkinnon jakaa Keski-Suomen ympäristökasvatuksen yhteistyöryhmä KYKY, jota koordinoi Keski-Suomen ELY-keskus. Palkinto jaetaan jatkossa joka toinen vuosi.

Ehdotuksia palkinnon saajiksi kerättiin avoimella kyselyllä aiemmin syksyllä. Tuomaristossa olivat tänä vuonna puheenjohtajana johtaja Kari Lehtinen Keski-Suomen ELY-keskuksesta, johtava asiantuntija (ekologinen kestävyys) Johanna Kirkinen Sitrasta, puheenjohtaja Lea-Elina Nikkilä Leivonmäen kansallispuiston ystävät ry:stä, luontokouluopettaja Kim Suomalainen Jyväskylän luontokoulusta, koulutoimenjohtaja Juha Tolonen Laukaan kunnasta, museolehtori Tuula Vuolio-Vallenius Keski-Suomen museolta sekä sihteerinä tiedottaja ja ympäristökasvatuksen yhdyshenkilö Tanja Tuulinen Keski-Suomen ELY-keskuksesta.

Lisätietoja:

Tuomariston sihteeri, tiedottaja Tanja Tuulinen, Keski-Suomen ELY-keskus, p. 0295 024 669
Tuomariston puheenjohtaja, johtaja Kari Lehtinen, Keski-Suomen ELY-keskus, p. 0295 024 775

Hakolan tila: Heidi Hintikka, p. 0400 647 363, ja Juha Hintikka, p. 040 522 0573

JAPA eli Jyväskylän kestävä kehitys ry: koordinaattori Kati Kankainen, p. 040 036 1365

Lehtori Irma Pauha, Muuramen lukio, p. 044 3170356


Alueellista tietoa