- Ajankohtaista
- Kuulutukset ja ilmoitukset
- Yleistiedoksiannot maantielle jätettyjen ajoneuvojen siirtämiseksi
- Valtion liikenneväylien suunnittelu - kuulutukset
- Ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen valtakunnalliset ja useampaa aluetta koskevat kuulutukset, yleistiedoksiannot ja päätökset
- Meille töihin
- RSS-palvelu
- Tapahtumat ja koulutukset
- Tarjouspyynnöt ja haut
- Tiedotteet
- Tiedotteet 2021
- Tiedotteet 2020
- Tiedotteet 2019
- Tiedotteet 2018
- Tiedotteet 2017
- Tiedotteet 2016
- Tiedotteet 2015
- Tiedotteet 2014
- Tiedotteet 2013
- Tiedotearkisto
- Tilaa tiedotteita
- Uutiset
- Uutiset 2024
- Uutiset 2023
- Uutiset 2022
- Uutiset 2021
- Uutiset 2020
- Uutiset 2019
- Uutiset 2018
- Uutiset 2017
- Uutiset 2016
- Uutiset 2015
- Uutiset 2014
- Uutiset 2013
- Uutiskirjeet
- Viestintä
Alueellista tietoa
Hämeen yrityksillä tarve osaajille ja rekrytointiprosessien muotoilulle
MORE – Monimuotoisen rekrytointiosaamisen kehittäminen (ESR+) -hankkeessa toteutettiin maalis-huhtikuun aikana kysely, joka oli suunnattu Hämeen mikro- ja pk-yritysten rekrytoinnista vastaaville henkilöille. Kyselyssä selvitettiin yritysten rekrytointihaasteita. Kyselyyn saatiin 28 vastausta, jotka vahvistivat kuvaa alueen yritysten rekrytointiosaamisen tilasta ja tarpeista.
Haasteita osaajien löytämisessä
Uusien työntekijöiden löytäminen koettiin haastavaksi. Vastaajista 78,5 prosenttia koki uuden työntekijän löytämisen olevan haasteellista tai jossain määrin haasteellista.
– Hakemuksia tulee avoimiin työtehtäviin, mutta hakijat eivät täytä vaadittuja asioita, kyselyyn vastaaja avaa.
Toinen vastaaja kertoo, että uutta työntekijää rekrytoidessa ei ole välttämättä ole selvää, mitä kautta osaajaa lähtisi etsimään. Ei-julkinen työntekijähaku eli hiljainen haku vastaa tarpeeseen, jolloin syystä tai toisesta ei haluta tiedottaa julkisesti työmahdollisuudesta. Hiljaista rekrytointia suositaan, ja jopa 75 prosenttia vastaajista hyödyntää tätä rekrytoinnin muotoa.
Yritysten taloudelliset tuet tunnetaan heikosti
Rekrytoinnin taloudellisista yritystuista tunnetaan parhaiten palkkatuki (64,2 prosenttia vastaajista). Muut julkiset tuet ja tukimuodot koettiin tuntemattomammiksi. Näistä tuntemattomampia olivat työolosuhteiden järjestelytuki (85,7, prosenttia ei tiennyt), kunnan työllistämisen tuet (75 prosenttia ei tiennyt) ja työhönvalmentajan palvelut (82,1 prosenttia ei tiennyt).
Rekrytointiprosessit vievät resursseja, ja turhauttavaksi koetaan, ettei työpaikkailmoitukseen perehdytä riittävästi, jolloin hakija ei lähtökohtaisesti välttämättä täytä tehtävän vaatimuksia. Haastavaksi koettiin myös tunnistaa oikea hetki palkata työntekijä.
90 prosenttia vastaajista on kuitenkin onnistunut rekrytoimaan viimeisen kahden vuoden aikana, ja tulevaisuudessa uusille työntekijöille tarvetta koki 60,7 prosenttia. Yritykset kokevat työnhakuvelvoitteen rasittavan rekrytointiprosessia välillä liikaa, koska aiheettomia työhakemuksia saapuu suhteellisen paljon.
Kunnan maine vaikuttaa yritysten työvoiman saatavuuteen
Asiantuntijaosaaminen valuu pienistä kunnista ja kaupungeista suuriin kasvukeskuksiin ja yliopistokaupunkeihin, etenkin jos kaupungin tai kunnan maineeseen ei kiinnitetä aktiivisesti huomiota.
- Jos kunta ei ole houkutteleva asuin- tai työympäristö, ja jos lisäksi julkiset liikenneyhteydet takkuavat, ei osaajia saada ainakaan pitkäksi aikaa, vastaaja muotoilee.
Rekrytointihaasteiden ratkaiseminen Hämeessä
Olemme yhteydessä yrityksiin, jotka jättivät yhteystietonsa ja toivoivat lisätietoa tai sparrausta rekrytointiin liittyvissä asioissa. Sovimme yhteisen tapaamisen, jossa kuulemme yrityksen tilanteesta ja tarpeista. Tämän jälkeen rekrytointivalmentaja tarjoaa palvelumahdollisuuksia osaamisen kehittämiseen, työnmuotoiluun ja työyhteisön valmiuksien edistämiseen. Palvelu on yritykselle maksuton.
Lisätietoja:
Kirsi Hyväri, projektipäällikkö, Hämeen ELY-keskus
puh. 0295 025 054, [email protected]
MORE – Monimuotoisen rekrytointiosaamisen kehittäminen (ESR+) -hanke.
Hanke on Euroopan sosiaalirahaston rahoittama (ESR+), uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027 -ohjelma.
- Julkaisupäivä
- 3.5.2024