- Ajankohtaista
- Kuulutukset ja ilmoitukset
- Yleistiedoksiannot maantielle jätettyjen ajoneuvojen siirtämiseksi
- Valtion liikenneväylien suunnittelu - kuulutukset
- Ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen valtakunnalliset ja useampaa aluetta koskevat kuulutukset, yleistiedoksiannot ja päätökset
- Meille töihin
- RSS-palvelu
- Tapahtumat ja koulutukset
- Tarjouspyynnöt ja haut
- Tiedotteet
- Tiedotteet 2021
- Tiedotteet 2020
- Tiedotteet 2019
- Tiedotteet 2018
- Tiedotteet 2017
- Tiedotteet 2016
- Tiedotteet 2015
- Tiedotteet 2014
- Tiedotteet 2013
- Tiedotearkisto
- Tilaa tiedotteita
- Uutiset
- Uutiset 2024
- Uutiset 2023
- Uutiset 2022
- Uutiset 2021
- Uutiset 2020
- Uutiset 2019
- Uutiset 2018
- Uutiset 2017
- Uutiset 2016
- Uutiset 2015
- Uutiset 2014
- Uutiset 2013
- Uutiskirjeet
- Viestintä
Etelä-Savossa ennätysmäärä maaseudun kehittämishankkeita - avustuksia lähes 9 miljoonaa euroa (Etelä-Savo)
Etelä-Savossa on käynnistynyt ennätysmäärä maaseuturahaston hankkeita. Maakunnassa on käynnissä 48 Etelä-Savon ELY-keskuksen rahoittamaa kehittämishanketta, joihin on myönnetty avustusta noin 9,3 miljoonaa euroa. Hankkeista puolet kohdistuu maatalouden kehittämiseen, metsätalouteen sekä elintarvike- ja ruoka-alaan. Elinkeinoihin kohdistuva vireä hanketoiminta luo edellytyksiä yritysten investoinneille ja kannattavuuden parantamiselle. Hankkeissa kehitetään lähivuosina muun muassa maakunnan ruuantuottajien yritystoimintaa, kehitetään alueen matkailua ja vaalitaan alueen perinnemaisemia.
Mikkeliläistila hyötyi lihahankkeesta
Lihaa Etelä-Savosta -hanke sparraa maakunnan maatilayrittäjiä kilpailukykyisempään ja kuluttajalähtöisempään tuotantoon.
Hankkeeseen osallistuivat myös Mikkelin Rämälässä Aberdeen Agnus -karjatilaansa pitävät Petri ja Outi Herttuainen. Heille lähteminen hankkeeseen toi innostusta, uutta motivaatiota ja pohdittavaa.
- Etenkin eläinten lastaaminen, käsittely ja käsittelyjärjestelmät tarvitsevat koulutusta ja kehitystä. Suomessa ollaan eläinten käsittelyjärjestelmien osalta alkutekijöissä tiloilla, Petri Herttuainen sanoo.
Tilan isäntäväki kertookin hankkeen olleen hyvä lisä tilan kehittämisessä.
- Tilamme eläinten käsittelyjärjestelmät tulevat kokemaan kehitystoimenpiteitä hankekoulutuksen ansiosta, Herttuainen kiittelee.
Lisätietoja hankkeesta ja siihen osallistuneista tiloista: Mervi Ukkonen, ProAgria Etelä-Savo, puh. 040 728 7263.
Rantasalmen suomenlampaat levisivät Pohjois-Karjalaan
Katras -hankkeen ideana on yhdistää itäsuomalaisittain harvalukuisten lampurien voimat ja tiedot. Lammasfarmareille tarjotaan koulutusta muun muassa tuotantoseurannasta, jalostuseläinmyynnistä, tehokkaasta ja eettisestä eläinkäsittelystä sekä aloitetaan alkuun myös tuoreita lampureita. Mukana on lammastoimijoita Etelä-Savon lisäksi myös Pohjois-Savosta, Pohjois-Karjalasta ja Kainuusta.
Etelä-Savossa toimintaa on järjestetty muun muassa Rantasalmella Putkisalon kartanossa, jossa lampurit tutustuivat karitsointiprosessiin. Rantasalmella on tarjottu apua myös aivan uunituoreelle lampurille. Kontiolahden Kulhossa Pohjois-Karjalassa aloittaneen lammastilan lampuri Miia Varis pääsi tutustumaan lampaiden hoitoon Mäenkoikkalan tilalla Rantasalmella.
Tila valikoitui koulutuspaikaksi tuotantomallinsa ansiosta. Mäenkoikkalassa malli on tismalleen sama, mitä Varis oli Kulhoon suunnitellut. Variksella onkin nyt katraassa Mäenkoikkalasta Ann-Mari Lintuselta kotoisin olevia värillisiä suomenlampaita.
Lisätietoja hankkeesta: Sari Heltelä, ProAgria Etelä-Savo, puh. 040 593 7528.
Digiä maaseututoimijoille
Etelä-Savossa aloitti viime vuoden alussa Maaseutu ICT-hanke, jonka tarkoituksena on edistää maaseudun yrittäjien tietotekniikkataitoja. Opastusta tarjotaan maatila- ja metsätilayrittäjille, maaseudun pk-yrityksille, ja maaseudulla toimiville yhteisöille sekä yhdistyksille.
Ensimmäisenä toimintavuotenaan hanke järjesti kaikkiaan 50 infotilaisuutta ja tavoitti sillä 1000 ihmistä eri puolilta maakuntaa. Tilaisuuksissa on opeteltu muun muassa tablettikoneiden ja älypuhelimien käyttöä sekä tutustuttu erilaisiin verkkosovelluksiin.
Lisätietoja hankkeesta: Tuomo Rytkönen, Etelä-Savon Koulutus Oy, puh. 040 305 6630.
Lisää maaseuturahaston rahoittamista maatalouden kehittämishankkeista löytyy Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan ELY-keskusten Yrittävä maaseutu 2017 -lehdestä:
Mikä ihmeen maaseuturahasto?
Maaseudun kehittämisohjelma, pidemmältä nimeltään Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014-2020, on työkalu, jolla maaseudusta tehdään parempi asua ja yrittää. Kuuden vuoden aikana maaseuturahastosta on haettavissa reilut 8 miljardia euroa erilaisia tukia, joiden avulla kehitetään maaseutua. Maaseutuohjelman tukia voivat hakea muun muassa viljelijät, maaseudun yritykset, maaseudun asukkaat, oppilaitokset, kehittäjäorganisaatiot ja kunnat. Osa maaseutuohjelman rahoituksesta on kansallista rahoitusta ja osa rahoituksesta tulee EU:n maaseuturahastosta. Maaseuturahasto on yksi Euroopan rakenne- ja investointirahastoista.
Lisätietoja:
Johtava asiantuntija Ossi Tuuliainen, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 098
Yksikön päällikkö Maija Puurunen, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 074
Yritysasiantuntija Jukka Kotro, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 057
Sähköpostiosoitteet: etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi
- Julkaisupäivä
- 4.5.2017