Navigointivalikko
Tiedotteet 2013

Tiedotteet 2013

Sivulla on ELY-keskusten uusimmat tiedotteet, alkaen huhtikuusta 2013. Vanhemmat tiedotteet löytyvät vasemmalta kohdasta Tiedotearkisto.

Tiedotteet 2013

Etelä-Savon järvien vedenpinnat tavanomaista alempana (Etelä-Savon ELY-keskus)

Vedenpinta oli Saimaalla syyskuun 26. päivänä Lappeenrannan Lauritsalan asteikossa NN + 75,81 m. Saimaan vedenkorkeus on -9 cm ajankohdan pitkäaikaisen keskitason alapuolella. Vedenkorkeus jatkaa laskua, jota ennusteen mukaan kertyy 10–25 cm lokakuun loppuun mennessä. Tämän jälkeen vedenkorkeuden kehitys riippuu syksyn sademääristä ja talven alkamisen ajankohdasta.

Mäntyharjun reitin järvien vedenkorkeudet ovat monin paikoin hieman tavanomaista tasoaan alempana ja hitaassa laskussa. Puulaveden pinta on tällä hetkellä tasolla NN + 94,55. Vedenpinta on  +4 cm ajankohdan keskivedenkorkeuden yläpuolella ja hitaassa laskussa. Ennusteen mukaan vedenkorkeuteen ei ole odotettavissa suuria muutoksia lähiviikkoina. Kyyveden korkeus, NN + 100,24, on -2 cm ajankohdan keskiarvon alapuolella ja Kyyveden ennustetaan laskevan alimmilleen lokakuun puoliväliin mennessä, jolloin vedenpinta olisi nykyisestä noin 5 cm alempana. Kehitys kuitenkin riippuu loppusyksyn sademäärästä.

Maakunnan pohjavesien seuranta-asemilla vedenpinnat laskivat elo-syyskuussa monin paikoin ajankohdan keskitason tuntumaan. Vedenpinnan lasku on monin paikoin jo pysähtynyt. Haihdunta on vähentynyt, jolloin pohjavesivarasto täydentyy paremmin sateiden vaikutuksesta. Seurannan piirissä olevissa kaivoissa vedenpinnat olivat elo-syyskuussa laskusuunnassa. Viimeisimmän viikon aikana vedenpinnat ovat lähteneet nousuun.

Järvien pintaveden lämpötilat olivat syyskuussa selvästi ajankohdan keskiarvoa korkeammissa lukemissa. Monin paikoin lämpötilat olivat ajankohtaan nähden ennätyksellisen korkeita. Vedet ovat kuitenkin alkaneet jäähtyä nopeammin viimeisen viikon aikana lämpimän sään väistyttyä. Haukivedellä Oravissa pintaveden lämpötila oli aamulla 26.9. rannan tuntumassa 11,7 astetta, mikä oli vajaan asteen ajankohdan keskitasoa korkeammalla. Kyyvedellä Haukivuorella vastaavaan aikaan lämpötila oli 9,7 astetta, mikä oli asteen tavanomaista viileämpää.
 

Lisätietoja
Erikoissuunnittelija Juho Kotanen, Etelä-Savon ELY-keskus, puh. 0295 024 192


Alueellista tietoa