Navigointivalikko
Tiedotteet 2016

Tiedotteet 2016

Tiedotteet 2016

Etelä-Pohjanmaalla, Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla keskimääräistä pienempi tulva lumien sulamisesta (Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus)

Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan jokien pinnat ovat saavuttaneet tai saavuttamassa tämän kevään lumen sulamisesta aiheutuvan tulvahuippunsa, jos runsaampia sateita ei tule lähiaikoina. Lämpimät ja aurinkoiset säät ja plussan puolella pysyneet yölämpötilat saivat sulamisen tällä viikolla tehokkaasti vauhtiin. Sateettomuus on kuitenkin pitänyt tulvatilanteen rauhallisena.  Lisäksi tulvatilannetta on helpottanut helmikuun lämmin jakso, joka sulatti jo osan talven lumista.

Kyrönjoella Nikkolassa vedenpinta on noussut tämä viikon aikana noin 2,5 metrillä ja joen alaosalla virtaama on runsaat 200 m3/s eli hieman vähemmän kuin helmikuun tulvahuipun aikana.  Kauhavan Liinamaan alueella vedenpinta on viikon aikana noussut parilla metrillä ja vettä on alavilla pelloilla. Myös Pohjanmaan rannikon pienet joet ovat saavuttaneet huippunsa viime päivien aikana. Tämän viikon tulvahuiput ovat alueen vesistöillä jääneet selvästi keskimääräistä kevättulvaa pienemmiksi.

Keski-Pohjanmaalla sulaminen etenee hieman hitaammin ja virtaamien nousu jatkunee pidempään. Perhonjoelle ennustetaan tulvahuippua huhtikuun puolivälin paikkeille.

Kyrönjoella Isossakyrössä muodostui keskiviikkoiltana puoli kilometriä jääpato Pukkilansaaren yläpuolelle. Myöhemmin illalla jäät lähtivät liikkeelle ja silppuuntuivat. Torstai-aamulla jääsuma kulkeutui lähelle Isonkyrön Vanhaa kirkkoa. Vesi virtasi kuitenkin hyvin jääsilpun alitse.

Jäät saattavat virtaaman suurentuessa lähteä muuallakin liikkeelle ja muodostaa jääpatoja. Jäät ovat kuitenkin hieman keskimääräistä heikompia. ELY-keskus seuraa jäätilanteen kehittymistä.

Vesistöennusteiden mukaan virtaamat pysyvät kohtalaisen suurina tulevienkin päivien ajan. Yöpakkaset hillinnevät sulamista viikon lopulla.  Runsaat sateet voivat nostaa jokien pinnat nopeasti uuteen nousuun.

Lisätietoja:

  • Johtava vesitalousasiantuntija Katja Haukilehto, puh. 0295 027 794
  • Johtava vesitalousasiantuntija Kim Klemola, puh. 0295 027 829
  • Vesistöyksikön päällikkö Liisa Maria Rautio, puh. 0295 027 919

Alueellista tietoa