Navigointivalikko
Tiedotteet 2015

Tiedotteet 2015

Tiedotteet 2015

Epävakainen kesäsää hillinnyt levähaittojen syntyä (Kaakkois-Suomen ELY-keskus)

Epävakainen ja viileä sää on pitänyt sinilevähaitat tavanomaista vähäisempinä. Kaakkois-Suomen vakituisista leväseurantapaikoista Lappeenrannan Haapajärvellä sinileväkukinta on edelleen jatkunut. Muilta järvi- ja merialueiden vakituisilta leväseurantapaikoilta ei sinilevähaitoista ole tällä viikolla ilmoitettu. Ainoastaan Kivijärven Kuuksenenselän eteläosalla, Lemillä, sinilevää on havaittu vähäisiä määriä veteen sekoittuneena ja levähippua oli selvemmin näkyvissä Syväsalmen tuntumassa.

Itäisellä Suomenlahdella tuulet ovat sekoittaneet vesimassoja ja vesi on ollut hieman samentunutta. Ulkosaaristossa sinilevää on pieniä määriä veteen sekoittuneena ja levää voi keräytyä suojaisille lahtialueille. Haapasaariston Pitkäluodosta tuli yleisöhavainto pienialaisesta, rannan tuntumaan kertyneestä pintalautasta.

Viileänä jatkuneesta kesästä huolimatta sinilevähaittoja voi kuitenkin syntyä loppukesän aikana. Tavallisesti runsaimmat levähavainnot ajoittuvat juuri heinä-elokuun vaihteeseen. Yleisöilmoitusten perusteella Lappeenrannan Hanhijärvellä oli viime viikonlopulla ollut erittäin runsas leväkukinta ja myös Taavetin Palolammella, Luumäellä, havaittiin sinilevän pintakertymää.

Pintaveden lämpötila Kaakkois-Suomen järvissä on tällä hetkellä 19–20 asteen vaiheilla, mikä on 2–3 tai jopa 5 astetta alempi kuin mihin viimevuosien helteisinä kesinä on heinä-elokuun vaihteessa totuttu. Rannikolla vesi on järviä viileämpää – ulkosaaristossa jopa vain 15–16 asteista. Ilmatieteenlaitoksen ennusteen mukaan viikonlopuksi on odotettavissa edelleen vaihtelevaa säätä, joten levätilanteessa ei tapahtune suuria muutoksia lähipäivien aikana.

Levähavaintoja on mahdollista tarkastella Järviwiki/Meriwiki-verkkopalvelussa. Kaakkois-Suomen alueelta tehdyt levähavainnot voi ilmoittaa Kaakkois-Suomen levälinjalle, puh. 040 767 5388 tai sähköpostitse osoitteeseen: levaseuranta.kaakkois-suomi(at)ely-keskus.fi. Levänäytteen lähettämisestä on sovittava erikseen.

Verkossa:

Lisätietoja:

Hydrobiologi Jouni Törrönen 
s-posti:jouni.torronen(at)ely-keskus.fi  
puh. 0295 029 296Sinilevää Haapasaariston Pitkäluodolla (Kuva: P. Välipakka)


Alueellista tietoa