Navigointivalikko
Tiedotteet 2015

Tiedotteet 2015

Tiedotteet 2015

ELY-keskus on maksanut maatiloille luonnonmukaisen tuotannon ennakkoja yli 3 milj. euroa (Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus)

Marraskuun loppuun mennessä Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueen maatiloille on maksettu luonnonmukaisesta tuotannosta yli 3 milj. euron edestä luomukorvausta.  Pohjois-Pohjanmaan luomupeltopinta-alan osuus on kasvussa. Tällä hetkellä luonnonmukaisen tuotannon valvonnassa olevan peltoalan osuus maakunnan peltoalasta on yli 12 % (lähes 28 000 ha) ja se on edelleen Suomen suurin maakunnallinen luomuala. Luonnonmukaisen tuotannon sitoumuspäätökset tiloille tehdään vuoden 2016 puolella.

ELY-keskus maksaa tiloille alkuperäisrotujen eli kotimaisten kotieläinrotujen kasvattamiseen liittyvää korvausta. Tällä hetkellä tätä korvausta on maksettu reilut 140 000 €.

Aikaisemmilta ohjelmakausilta voimaan jääneitä erityisympäristötukisopimuksia on puolestaan maksettu vajaan 300 000 euron edestä. Tästä isoimpana ryhmänä olivat vesistön suojeluun tähtäävät suojavyöhykkeet. Näille on nyt maksettu tukea reilut 100 000 euroa.

Edellä mainittujen sitoumusten ja sopimusten maksuista on pääosa saatu maksettua. Nämä nyt maksettavat tukien ennakkomaksut maksettaneen tiloille tämän vuoden loppuun mennessä. Sen sijaan viljelijän saama loppuosuus luomun kasvipuolen tuesta ja koko luomukotieläinkorotus sekä alkuperäisrotujen sopimuskorvausten loppuosa maksetaan ennakkotiedon mukaan keväällä 2016 touko-kesäkuussa.

Maatilojen hakemiin ympäristösopimuksiin liittyvien korvauksien päätöksenteko ja maksatus tapahtuu vuoden 2016 puolella. Nämä uudet ympäristösopimukset liittyvät maatalousluonnon monimuotoisuuden ja maisemanhoitoon sekä kosteikkojen hoitoon ja lisäksi vasta ensi vuonna alkaviin kurki-, joutsen- ja hanhipelto-ympäristösopimuksiin.

Lisätietoja:

Erityisasiantuntija, maaseudun kehittämisryhmä, Johanna Helkimo, puh. 0295 038 054
Asiantuntija, maaseudun kehittämisryhmä, Johanna Honkanen puh. 0295 038 058


Alueellista tietoa