Navigointivalikko
Tiedotteet 2015

Tiedotteet 2015

Tiedotteet 2015

Elokuun vesitilanne (Pohjois-Karjalan ELY-keskus)

Kulunut elokuu oli maakunnassamme kuten koko Suomessa tämän kesän lämpimin kuukausi. Vaikka aivan hellerajaan ei yllettykään Pohjois-Karjalassa yhtenäkään päivänä, oli kuukauden keskilämpötila (noin 14 – 16 °C) Ilmatieteen laitoksen mukaan noin puolesta puoleentoista astetta tavanomaista korkeampi. Esim. Joensuussa keskilämpötila oli 15,5 °C ja Valtimon kirkonkylässä 14,8 °C, kun se keskimäärin on Joensuussa 14,7 °C ja Valtimolla 13,7 °C.

Elokuun sademäärä oli Pohjois-Karjalassa lähellä normaalia tai sen alle 10 – 25 %.  Kontiolahden, Koitajoen ja Jänisjoen mittauspisteissä satoi keskimäärin 76 mm, kun tavallisesti elokuussa näillä alueilla kertyy sadetta 81 mm. Suurimmat sateet ajoittuivat kuun viimeiselle viikolle.

Pohjois-Karjalan järvien vedenkorkeudet olivat elokuun lopulla 10 – 40 cm tavanomaista ylempänä.  Pielisen vedenkorkeus oli 17 cm, Ruunaan 11 cm, Kajoonjärven 16 cm ja Orivesi-Pyhäselän Arvinsalmen asteikolla mitaten 39 cm keskimääräistä korkeammalla. Suomen ympäristökeskuksen ennusteen mukaan Pielinen laskee syyskuun loppuun mennessä noin 20 cm. Lasku jatkunee marraskuun puolivälin tienoille asti, ja sen korkeus pysynee ainakin sinne asti keskimääräistä korkeammalla. Orivesi - Pyhäselkä laskee ennusteen mukaan syyskuussa 10 – 15 cm, ja lasku jatkunee marraskuun puolivälin paikkeille. Sen vedenkorkeus pysynee koko syksyn selvästi ajankohdan keskitason yläpuolella.

Suurimpien jokien keskivirtaamat olivat elokuussa normaalia suurempia. Pielisjoessa virtasi vettä 13 %, Lieksanjoessa 27 % ja Koitajoessa 6 % enemmän kuin tavallisesti. Pienempien jokien virtaamat vaihtelivat normaalin molemmin puolin. Saramojoen virtaama oli puolitoista kertainen normaaliin verrattuna, kun taas Jänisjoessa virtasi vettä neljänneksen tavallista vähemmän.

Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen mittauspisteissä Kontiolahden Jaamankankaalla pohjavesi oli 11 cm ja Jakokoskella 25 cm sekä Ilomantsin Kuuksenvaarassa 9 cm ajankohdan keskiarvon yläpuolella.

Elokuun loppupuolen lämpimästä säästä johtuen pintaveden lämpötilat olivat kuun lopussa parisen astetta normaalia lämpimämpiä. Pyhäselän lämpötila Joensuun kanavassa oli 17,2 °C ja Pielisen Nurmeksen laivarannassa ja 16,8 °C.

Lisätietoja

Vesitaloussuunnittelija Veijo Puustinen, puh. 0295 026 217, veijo.puustinen(at)ely-keskus.fi


Alueellista tietoa