Navigointivalikko
Tiedotteet 2013

Tiedotteet 2013

Sivulla on ELY-keskusten uusimmat tiedotteet, alkaen huhtikuusta 2013. Vanhemmat tiedotteet löytyvät vasemmalta kohdasta Tiedotearkisto.

Tiedotteet 2013

Elinkeinoelämän ja työllisyyden näkymät Satakunnassa alavireiset  (Satakunnan ELY-keskus)

Julkaistavissa 16.9.2013 klo 9.00

Satakunnan monipuolinen elinkeinorakenne on toiminut hyvin puskurina suhdannetaantumassa, mutta tällä hetkellä elinkeinoelämän ja työllisyyden näkymät ovat Satakunnassakin alavireiset. Tämä käy ilmi Porissa 16.9. julkaistusta Alueelliset kehitysnäkymät syksyllä 2013 –raportista. Työttömyyden odotetaan lisääntyvän Satakunnan kaikissa seutukunnissa ainakin puolen vuoden tähtäyksellä, mutta myös pidempiaikainen tilanteen heikkeneminen nähdään mahdollisena erityisesti Rauman seudulla.

- Huoli Rauman telakan kohtalosta sekä viime aikoina koko Satakunnassa kasvaneet lomautukset ja irtisanomiset painavat elinkeinoelämän ja työllisyyden näkymiä alaspäin koko Satakunnassa, ylijohtaja Marja Karvonen Satakunnan ELY-keskuksesta toteaa.

Satakunnan työttömyysaste oli heinäkuun tilastojen mukaan Satakunnassa neljänneksi alhaisin kaikista ELY-keskusalueista Pohjanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Uusimaan jälkeen. Esimerkiksi Porin työttömyysaste on koko vuoden pysynyt Turun ja Tampereen työttömyysastetta pienempänä.

- Huolestuttavinta tilanteessa on avoimien työpaikkojen jyrkkä väheneminen, joka kertoo selvästi heikkenevistä odotuksista. Kun alkuvuonna avoimia työpaikkoja oli kuukauden aikana 3000 - 4000, heinäkuussa niitä oli vain noin 1450, Karvonen toteaa.

Näkymät ovat melko samankaltaiset koko maassa. Vain kolmessa seutukunnassa elinkeinoelämän tilanne nähdään tällä hetkellä parempana kuin vuosi sitten. Työttömyyden ennakoidaan seuraavan puolen vuoden aikana kasvavan puolessa maamme seutukuntia. Satakunnassa heikentyneet odotukset näkyvät selvästi varsinkin kaupan ja palvelualan yritysten kysynnässä.

Maakunnassa on kuitenkin edelleen meneillään isoja investointeja ja niitä on myös suunnitteilla. Positiivisena signaalina voidaan pitää myös sitä, että Finnvera on Satakunnassa alkuvuonna rahoittanut uusia yrityksiä enemmän kuin vuosi sitten vastaavana ajankohtana. Myös investointien rahoituksen kysyntä on ollut viimevuotista vilkkaampaa, vaikka pääpaino Finnveran luototuksesta onkin edelleen käyttöpääoman rahoittamisessa.

- Negatiiviset ennusteet ruokkivat helposti itse itseään ja heikentävät odotuksia entisestään. Siksi on tärkeää huomioida, että tilanne vaihtelee suuresti yrityksittäin ja eri toimialojen välillä. Satakunnassa on runsaasti myös hyvässä kasvussa olevia yrityksiä, Marja Karvonen muistuttaa.

Lisätietoja:

  • ylijohtaja Marja Karvonen, puh 0295 022111
  • tutkija Merja Mannelin, puh 0295 022112

Alueelliset arviot talouden ja työllisyyden kehityksestä kootaan ELY-keskusten johdolla yhteistyössä TE-toimiston ja muiden alueen kehittäjä- ja rahoittajaorganisaatioiden kanssa. Satakunnassa alueellisten kehitysnäkymien kokoamiseen osallistuvat  ELY-keskuksen ja Satakunnan TE-toimiston lisäksi Satakuntaliitto, Rauman seudun kunnat, Pohjois-Satakunnan Kehittämiskeskus Oy, Prizztech Oy, Finnvera Oyj:n Porin aluekonttori, Satakunnan Yrittäjät ry, alueen kauppakamarit ja  Turun yliopiston kauppakorkeakoulun Porin yksikkö.
 


Alueellista tietoa