Navigointivalikko
Tiedotteet 2017

Ei sinilevähavaintoja juhannusviikolla Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella (Pohjalaismaakunnat)

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueen vakituisilla havaintopaikoilla ei ole vielä tehty havaintoja sinilevästä. Tilanne on ajankohdalle tyypillinen, sillä sinilevien pintaesiintymiä havaitaan tavallisesti vasta myöhemmin kesällä vesien lämmettyä. Pintavesien lämpötilat ovat tällä hetkellä tavanomaista viileämpiä, ja esimerkiksi Lappajärven pintaveden lämpötila on laskenut 13 asteeseen. Ajantasaiset tiedot levätilanteesta sekä pintavesien lämpötiloista ovat nähtävillä Järvi-meriwikissä (www.jarviwiki.fi), jonne myös kansalaiset voivat tallentaa omia havaintojaan.

Sinilevä näkyy vedessä vihertävinä tai kellertävinä hippuina. Rantaan ajautunut sinilevämassa on usein maalimaista ja sitä kosketettaessa hajoaa eikä jää esimerkiksi tikkuun roikkumaan. Jos vesilasiin otetun näyteveden antaa seistä hetken ja levä nousee veden pinnalle, on kyseessä todennäköisesti sinilevä. Osa sinilevälajeista pystyy tuottamaan myrkyllisiä yhdisteitä ja runsaisiin sinileväesiintymiin tuleekin aina suhtautua varauksella.  Etenkään lasten tai lemmikki- ja kotieläinten ei pidä antaa uida sinileväpitoisessa vedessä. Sinilevää sisältävää vettä ei tule käyttää myöskään pesu- tai löylyvetenä eikä hyötykasvien kasteluvetenä.

Ilmassa on tällä hetkellä runsaasti männyn siitepölyä, joka kulkeutuu myös vesistöihin muodostaen veden pinnalle kellertävän kalvon. Havupuiden siitepöly aiheuttaa harvoin allergiaoireita eikä sen värjäämä vesi ole vaarallista.

Lisätietoja:

Leväseurantapuhelin 0295 027 990

www.jarviwiki.fi


Alueellista tietoa