› Takaisin graafiseen esitykseen

Uutiset 2018

Valtakunnallinen leväkatsaus: Järvillä sinilevä runsastunut, etelärannikolla paikoin sinileväkukintoja

Sinileväkukinnat ovat lisääntyneet viime viikosta Etelä- ja Keski-Suomen järvillä. Avomerialueilla ei ole havaittu sinileväkukintoja, mutta eteläisellä rannikkoalueella on esiintynyt paikallisia kukintoja. 

Tällä hetkellä sinilevää esiintyy Etelä- ja Keski-Suomen järvissä hieman pitkänajan keskiarvoa enemmän. Poikkeuksellisen lämmin toukokuu näyttää aikaistaneen sinileväkukintoja. Havaintojen määrä on lisääntynyt tuulisen sään aiheuttamasta pintaveden sekoittumisesta ja järvien pintalämpötilojen laskusta huolimatta", sanoo tutkija Kristiina Vuorio Suomen ympäristökeskuksesta.

Hieman sinilevää esiintyi yhteensä 15 havaintopaikalla ja kahdella havaintopaikalla sitä esiintyi runsaasti. Lisäksi kansalaiset ovat ilmoittaneet runsaita sinileväkukintoja yhteensä kolmelta havaintopaikalta. Yhtään erittäin runsasta sinileväesiintymää ei ole toistaiseksi havaittu.

Tuulisen sään vuoksi sinilevää saattaa ajautua rannoille. Tuulien tyyntyessä ja pintalämpötilan noustessa pintakukintojen riski kasvaa.

Järvi- ja merialueiden sinilevähavaintoja voi ilmoittaa Ympäristöhallinnon ylläpitämään Järvi-meriwikiin käyttäen Havaintolähettiä. Ilmoitetut havainnot näkyvät valtakunnallisella levätilannekartalla.

Runsaasta sinileväesiintymästä uimarannalla kannattaa ilmoittaa kyseisen kunnan terveydensuojeluviranomaisille.

Lue lisää

Alueellisia leväkatsauksia

 


Päivitetty