Navigointivalikko
Tiedotteet 2017

Pirkanmaan ympäristöpalkinto 2016 Katariina Pylsylle (Pirkanmaa)

Pirkanmaan ELY-keskus on myöntänyt Pirkanmaan ympäristöpalkinnon 2016 Sastamalan kaupungin maaseutujohtaja Katariina Pylsylle Ritajärven luonnonsuojelualueen perustamisesta ja suunnittelusta sekä kehittämisestä.

- Pylsyn työ on ollut ratkaisevaa Ritajärven luonnonsuojelualueen perustamisessa. Hän on ollut avainasemassa ideoinnissa, rahoituksen hakemisessa ja hankkeen toteuttamisessa sekä hankkeen käyttö- ja hoitosuunnitelman laadinnassa, toteaa tutkimusprofessori ja palkintoraadin puheenjohtaja Tom Frisk Pirkanmaan ELY-keskuksesta.

Luonnonympäristöltään Ritajärven alue on pienten erämaisten metsäjärvien ja niiden laskupurojen varsien yhtenäinen ja vaihteleva elinympäristökokonaisuus.  Alueella on paljon monimuotoisia elinympäristöjä, joiden puuston rakenne on luonnontilaisen kaltaista, erirakenteista ja monimuotoista.  Alue on erityisen tunnettu kivikkoisuudestaan ja valtavista siirtolohkareista.

Ritajärven alue on ollut retkeilijöiden käytössä kymmeniä vuosia, mutta sinne ei ole ollut turvallista viedä esimerkiksi pieniä koululaisia, eivätkä alueesta ole tienneet edes kaikki sastamalalaiset. Tähän asti reiteillä liikkuminen on ilman paikallistuntemusta ollut erittäin haasteellista.  Alueelta ovat puuttuneet viitat ja opasteet, mutta vuonna 2016 sinne asennettiin viitat ja opastaulut, ja kaikki polut merkittiin. Katariina Pylsy on myös aktiivisesti tiedottanut alueesta.

Kunniamaininnat Pirkanmaan linnusto -kirjan tekijöille Lasse Kososelle, Pekka Rintamäelle, Petri Seppälälle ja Christian Geigerille sekä Humuspehtoori Oy:n perustajalle Reino Mantsiselle

Palkintoraati päätti jakaa ympäristöpalkinnon lisäksi myös kunniamainintoja Pirkanmaan linnusto –kirjan tekijöille Lasse Kososelle, Pekka Rintamäelle, Petri Seppälälle ja Christian Geigerille sekä Humuspehtoori Oy:n perustajalle Reino Mantsiselle.

- Pirkanmaan linnusto -kirja on pitkäaikaisen työn tulos. Kirja tarjoaa tarkan kuvan siitä, mitä lintuja, kuinka paljon, missä ja milloin Pirkanmaalla voi nähdä. Lisäksi kirjassa on kattavat artikkelit mm. Pirkanmaan luonnonoloista, lintuharrastuksen historiasta Pirkanmaalla ja Pirkanmaan lintujärvistä.Kirjoittajat ovat toimineet vapaaehtoispohjalta aikaa ja vaivaa säästämättä, Frisk kertoo.

Humuspehtoori Oy:ssä Reino Mantsinen aloitti 2000-luvun alussa kehitystyön kautta metsäteollisuuden kuitu- ja sekalietteiden kierrätyksen ensimmäisenä Suomessa. Hiilensidontaa ja biotaloutta Mantsinen on pyörittänyt jo kauan ennen hallituksen linjausta uudesta biotalouden noususta.

- Reino Mantsinen on kehittänyt useita uusia, kierrätykseen ja ympäristöön liittyviä ideoita ja toimintoja, joihin on haettu myös useita patentteja. Mantsinen on jo eläkkeellä, mutta jatkaa ideointi- ja kehitystyötä, toteaa Frisk.

 

Vas. Katariina Pylsy, Lasse Kosonen ja Pekka Rintamäki. Kuva: Pirkanmaan ELY-keskus

Ympäristöpalkinto on jaettu Pirkanmaalla vuodesta 1987 lähtien

Tänä vuonna ympäristöpalkintoehdotuksia tehtiin 11 kpl. Palkittujen ansioissa korostuivat tänä vuonna luontokohteet ja uudet innovaatiot.  

Pirkanmaan ympäristöpalkinto on jaettu vuodesta 1987 lähtien. Pirkanmaan ELY-keskus jakoi Pirkanmaan ympäristöpalkinnon ensimmäistä kertaa vuonna 2010. Vuosina 1998–2009 palkinnon myönsi Pirkanmaan ympäristökeskus. Sitä ennen Hämeen ympäristökeskus luovutti vuosien 1994–1997 ympäristöpalkinnon ja Hämeen lääninhallituksen ympäristönsuojeluosasto vuosina 1987–1993.

Pirkanmaan ympäristöpalkinnon saajan valitsi raati, johon kuuluivat Pirkanmaan ELY-keskuksesta tutkimusprofessori Tom Frisk (palkintoraadin puheenjohtaja), johtaja Olli Madekivi, kehittämispäällikkö Matti Saura, ympäristöasiantuntija Johannes Järvinen, ympäristöasiantuntija Emmi Lehkonen sekä viestintäasiantuntija Mari Peltonen.

Lisätietoja:

Pirkanmaan ELY-keskus

Pirkanmaan ympäristöpalkinto http://www.ely-keskus.fi/web/ely/pirkanmaa-ymparistopalkinto

Tutkimusprofessori Tom Frisk, puh. 0295 036 187 

Sähköpostiosoite on muotoa [email protected]


Alueellista tietoa