Levätilanne

Kuvituskuva: Laituri järvelleELY-keskukset seuraavat alueensa levätilannetta ja toteuttavat kesäisin valtakunnallisen leväseurannan yhteistyössä Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) ja kuntien kanssa. Kesällä 2017 viikoittaista seurantaa tehtiin kesäkuun alusta syyskuun loppuun.

Levähavainnot tallennetaan Järvi-meriwiki-verkkopalveluun. Myös kansalaiset voivat tallentaa järjestelmään omia havaintojaan. Älypuhelimella havainnon voi ilmoittaa Havaintolähetti-verkkosovelluksen kautta.

Leväuutiset 2017

Kuva: Riku Lumiaro / Ympäristöhallinnon kuvapankki.

TIETOA ALUEELTA

Ajankohtainen levätilanne (päivitetty 28.9.2017)

Kesän leväseurannan päättyessä sinilevähavaintoja ajankohtaan nähden runsaasti

Kuluvalla viikolla sinilevää havaittiin neljällä Pohjois-Savon seurantapaikalla: Siilinjärvellä Ahmolla, Kevättömällä ja Siilinjärven Siilinlahdessa sekä Kiuruveden Toiviaisjärvessä. Kaikki esiintymät olivat kuitenkin runsaudeltaan vähäisiä. Ahmolla ja Toiviaisjärvellä sinilevää on havaittu elokuun loppupuolelta alkaen jokseenkin viikottain, Ahmolla ajoittain runsaastikin.

Sinileviä koskeva yleisöhavainto on tällä viikolla ilmoitettu vain Juurusveden Jynkänlahdesta, esiintymä oli arvioitu runsaaksi.

Levätilanne on viime viikosta selvästi huonontunut ja levää on havaittu lähes yhtä monella seurantapaikalla kuin elokuun toiseksi viimeisellä viikolla, jolloin sinileväesiintymät olivat Pohjois-Savossa yleisimmillään tänä kesänä. Ajankohdan levätilanne on huonompi kuin aiempina seurantavuosina (1998-2016) keskimäärin, mutta esimerkiksi viime vuonna levää oli vastaavana ajankohtana yleisemmin ja runsaammin.

Pintaveden lämpötilaksi on mitattu tänään Kallaveden seurantapaikalla 11,8 °C ja Pielaveden Säviällä 10,6 °C eli lämpötilat ovat vähintään asteen verran keskimääräistä korkeammat. On ollut myös tyyntä mikä on mahdollistanut havaittavat sinileväesiintymät veden pinnassa.

Viikoittainen seuranta on nyt tältä kesältä päättynyt ja vakiohavainnointia jatketaan jälleen ensi kesänä. Kulunut kesä oli kokonaisuutena tavanomaista rauhallisempi viileiden pintavesien ja epävakaisen sään seurauksena, vain elokuun toiseksi viimeisellä viikolla sekä nyt syyskuun lopussa levähavainnot olivat normaalitilannetta yleisempiä. Koko kesän aikana vakioseurantapaikoilla havaittiin vain kaksi runsasta leväesiintymää, molemmat Siilinjärven Ahmolla, kaikki muut havainnot koskivat vähäistä määrää sinilevää. Omia havaintoja mahdollisista syyskukinnoista voi edelleen tallentaa suoraan Järviwikiin.

Leväseuranta vuonna 2017

Pohjois-Savon leväseurantaverkkoon on kuulunut tänä vuonna 22 havaintopaikkaa, jotka on esitetty Järvi-meriwikissä (linkki yllä). Levätilanteen havainnoitsijoina Pohjois-Savossa ovat toimineet pääasiassa kuntien ympäristö- ja terveysvalvontaviranomaiset, mutta osittain myös yksityiset kansalaiset.

Leväseurannassa havainnoitsijat tarkistavat levätilanteen tiistaina tai keskiviikkona ja tiedot viedään Järvi-meriwiki-palveluun. Runsaista leväesiintymistä otetaan näyte levälajiston mikroskooppiseen määritykseen.

Leväseurannan havainnot kuvaavat havaintohetken tilannetta kyseisillä seurantapaikoilla, joten järven muissa osissa levätilanne voi olla erilainen ja se voi myös vaihdella lyhyessä ajassa

Omien havaintojen ilmoittaminen

Kansalaiset voivat lisätä Järviwikiin myös omia levähavaintojaan haluamastaan paikasta sekä tietoa esimerkiksi pintaveden lämpötilasta ja vedenkorkeudesta. Havaintolähetti on älypuhelimissa toimiva verkkosivu, jonka avulla voi lisätä omia levähavaintoja Järvi-meriwikiin. Havaintolähetillä voi kirjata havaintoja myös muista veden ominaisuuksista, kuten lämpötilasta ja näkösyvyydestä. Havaintolähetin käyttö ei vaadi erillisen sovelluksen asentamista eikä edellytä pakollista kirjautumista.

Yksittäisen levähavainnon tallentaminen Järvi-meriwikiin

Havaintojen tallentaminen Havaintolähetin avulla

 

Lisätietoja Pohjois-Savon levätilanteesta ja sen seurannasta:

hydrobiologi Antti Kanninen, p. 0295 026 801

 


Päivitetty

ota yhteyttä

ALUEELLISET LINKIT

Yllä olevan valtakunnallisen tiedon lisäksi asiasta ei ole täydentävää tietoa valitulta alueelta.