Levätilanne

Kuvituskuva: Laituri järvelleELY-keskukset seuraavat alueensa levätilannetta ja toteuttavat kesäisin valtakunnallisen leväseurannan yhteistyössä Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) ja kuntien kanssa. Sinileväseuranta 2018 käynnistyi kesäkuun alussa ja jatkuu syyskuun loppuun. Valtakunnallinen leväkatsaus julkaistiin torstaisin kesä-elokuussa.

Levähavainnot tallennetaan Järvi-meriwiki-verkkopalveluun. Myös kansalaiset voivat tallentaa järjestelmään omia havaintojaan. Älypuhelimella havainnon voi ilmoittaa Havaintolähetti-verkkosovelluksen kautta.

Leväuutiset 2018

Kuva: Riku Lumiaro / Ympäristöhallinnon kuvapankki.

TIETOA ALUEELTA

Leväseuranta - Pohjois-Savo

Ajankohtainen levätilanne (päivitetty 27.9.2018)

Kesän leväseuranta päättyi syyskuun vimeiseen viikkoon - havaittavia kukintoja raportoitiin vielä kahdelta järveltä

Kesän 2018 leväseurannan viimeisellä viikolla Pohjois-Savon järvien vakiohavaintopaikoista vain yhdeltä (Lapinlahden Onkivesi) raportoitiin niukka sinileväkukinto. Vakioseurantapaikkojen ulkopuolelta leväilmoitus tuli Siilinjärven Syvä-Kumpuselta, jossa vesimassa oli sinileväesiintymän vuoksi värjäytynyt lievästi vihertäväksi. Kukinnan aiheuttaja varmistettin mikroskopoimalla. 

Järvien vesimassan sekoittuessa syystuulien ja viilentyvien säiden myötä pintavesikerrokseen päätyy alemmista vesikerroksista ravinteita, joita levät pääsevät hyödyntämään, erityisesti kun pintavesi on vielä säilynyt suhteellisen lämpimänä. Vielä syksylläkin voi näin esiintyä sinileväkukintoja.

Pintavedet säilyvät lämpimän kesän jäljiltä koko syyskuun ajan lämpimämpiä kuin tähän vuodenaikaan yleensä. Keskiviikkona 26.9. Kallavedellä, Kuopiossa mitattiin pintakerroksen lämpötilaksi 13,1 °C ja Pielavedellä, Säviällä 10,5 °C. Molemmat lukemat ovat ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon yläpuolella, tosin enää vähän. Vedet jäähtyvät nyt nopeasti kun syysmyrskyt sekoittavat vesikerroksia ja sää viilenee.

Viikoittainen leväseuranta jatkuu taas kesäkuussa 2019.

Pohjois-Savon havaintopaikat

Pohjois-Savon leväseurantaverkkoon kuuluu tänä vuonna 21 havaintopaikkaa, jotka on esitetty Järvi-meriwikissä (linkki alla). Levätilanteen havainnoitsijoina Pohjois-Savossa toimivat pääasiassa kuntien ympäristö- ja terveysvalvontaviranomaiset, mutta osittain myös yksityiset kansalaiset. Havainnoitsijat tarkistavat levätilanteen tiistaina tai keskiviikkona ja tiedot viedään Järvi-meriwiki-palveluun. Runsaista leväesiintymistä otetaan näyte levälajiston mikroskooppiseen määritykseen. Valtakunnallinen leväkatsaus julkaistaan kesä-elokuun aikana torstaisin klo 13 mennessä. Pohjois-Savon ELY-keskus julkaisee oman leväkatsauksensa verkkopalvelunsa levätilanne-sivulla viikoittain sekä Twitter-viestinä ja yleensä kuun vaihteessa levätilannekoosteen tiedotteena. Poikkeuksellisista levätilanteista tiedotetaan lisäksi erikseen.

Levätilannetta kannattaa tarkkailla

Kesän alkaessa on hyvä muistuttaa, että sinilevät tuottavat myrkkyjä, jotka voivat ärsyttää ihoa ja pilata juomavettä. Veden keittäminen ei poista myrkkyjä ja saunan kiukaallakin myrkyt vain vapautuvat ilmaan löylyjen mukana. Suomessa järvivedet ovat kuitenkin puhtaat ja sinilevät kuuluvat niiden luonnolliseen eliöstöön. Tilanne ei ole hälyttävä, jos rantaan on ajautunut vähän levää tai muutoin kirkkaassa vedessä on harvakseltaan tikkumaisia tai ryynimäisiä hiukkasia. Lasten ja koirien uintia sinileväalueilla tulisi kuitenkin valvoa tai rajoittaa. Lapset ja koirat ovat uidessa alttiimpia juomaan järvivettä ja altistuminen sinilevämyrkyille voi aiheuttaa muun muassa pahoinvointia, oksentelua, päänsärkyä, tukkoisuutta, silmien kirvelyä, ihottumaa, kuumeilua tai heikotusta.

Sinileväkukintojen muodostumisen todennäköisyys kasvaa tyypillisesti vesien lämmetessä kohti loppukesää. Sinilevien pintalauttojen muodostumiselle tyynet ja lämpimät olosuhteet ovat otollisia, vaikka lämpötila ei yksin määrääkään sinileväkukintojen esiintymistä. Sinilevät ovat tyypillisesti runsaimmillaan heinä-elokuussa. Alkukesän kukinnot ovat harvinaisempia, mutta niitäkin esiintyy, jos olosuhteet ovat suotuisat.

Omien havaintojen ilmoittaminen

Kansalaiset voivat lisätä Järviwikiin myös omia levähavaintojaan haluamastaan paikasta sekä tietoa esimerkiksi pintaveden lämpötilasta ja vedenkorkeudesta. Havaintolähetti on älypuhelimissa toimiva verkkosivu, jonka avulla voi lisätä omia levähavaintoja Järvi-meriwikiin. Havaintolähetillä voi kirjata havaintoja myös muista veden ominaisuuksista, kuten lämpötilasta ja näkösyvyydestä. Havaintolähetin käyttö ei vaadi erillisen sovelluksen asentamista eikä edellytä pakollista kirjautumista.

 

Lisätietoja Pohjois-Savon levätilanteesta ja sen seurannasta:

Pohjois-Savon ELY-keskus
Antti Kanninen, hydrobiologi
puh.0295 026 801


Päivitetty

ota yhteyttä

ALUEELLISET LINKIT

Yllä olevan valtakunnallisen tiedon lisäksi asiasta ei ole täydentävää tietoa valitulta alueelta.