Levätilanne

Näkymä mökkilaiturin yli rauhalliselle järvelle.ELY-keskukset seuraavat alueensa levätilannetta ja toteuttavat kesäisin valtakunnallisen leväseurannan yhteistyössä Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) ja kuntien kanssa. Sinileväseuranta 2020 on käynnissä kesäkuun alusta ja syyskuun loppuun. Valtakunnallinen leväkatsaus julkaistaan torstaisin kesä-elokuussa.

Levähavainnot tallennetaan Järvi-meriwiki-verkkopalveluun. Myös kansalaiset voivat tallentaa järjestelmään omia havaintojaan. Älypuhelimella havainnon voi ilmoittaa Havaintolähetti-verkkosovelluksen kautta.

Leväuutiset 2020

Kuva: Riku Lumiaro / Ympäristöhallinnon kuvapankki.

TIETOA ALUEELTA

Levätilanne - Keski-Suomi

Keski-Suomen ELY-keskus seuraa vuonna 2020 kesä–syyskuussa alueensa järvien sinilevätilannetta 14 havaintopaikalla yhteistyössä kuntien ja yksityishenkilöiden kanssa.

Levätilannetiedot päivitetään Järviwiki-verkkopalveluun kerran viikossa torstaisin alkaen 6.6. Lisäksi tilanteesta tiedotetaan tarpeen mukaan lehdistötiedotteella.

Kesän 2020 levätiedotteet

Kesän 2020 leväseuranta alkaa (4.6.2020)

Tiedotamme levätilanteesta tarpeen mukaan ja listaamme tiedotteemme tälle sivulle.

 

Videoita:
Onko rannalla sinilevää? (Arja Koistinen)

Sinilevänäytteet (Veera Vainio)

Levähavainnoista ilmoittaminen

Kansalaiset voivat lisätä Järviwikiin omia levähavaintojaan haluamastaan paikasta sekä tietoa esimerkiksi pintaveden lämpötilasta ja vedenkorkeudesta. Levävahti on älypuhelimiin ladattava sovellus, jonka avulla voi tarkkailla päivittyvää levätilannetta ja lisätä omia havaintoja ja kuvia Järviwikiin.

 

Vaihtoehtoisesti levähavainnot voi ilmoittaa sähköpostitse (etunimi.sukunimi (at)ely-keskus.fi)
tai puhelimitse:
limnologi Arja Koistinen, p.  0295 024 760
limnolog Katja Leskisenoja, p. 0295 024 965


Päivitetty

ota yhteyttä

ALUEELLISET LINKIT

Yllä olevan valtakunnallisen tiedon lisäksi asiasta ei ole täydentävää tietoa valitulta alueelta.