Navigointivalikko

Kalastus Tornionjoella

Kalastus Tornionjoella

Kalastusta Tornionjoella säädellään vuonna 2010 voimaan tulleella rajajokisopimuksella ja sen kalastussäännöllä. Kalastusta hallinnoivat viranomaiset ovat maa- ja metsätalousministeriö ja Lapin ELY-keskus sekä Ruotsissa Havs- och Vattenmyndigheten ja Norrbottenin lääninhallitus. Kalastussäännöstä poikkeavista määräyksistä sovitaan kalastussäännön 16 pykälän mukaisissa vuotuisissa neuvotteluissa Suomen ja Ruotsin kesken.

Vuoden 2023 neuvotteluissa muutettiin lippokalastuksen kalastusaikoja. Lohen kalastus lipolla on sallittua 8.6 - 15.7. Muiden lajien kuin lohen ja taimenen kalastus lipolla on sallittua 16.7 - 14.9. Kaikkien lajien lippokalastus on kuitenkin kiellettyä sunnuntaista klo 19 (klo 18 Ruotsin aikaa) maanantaihin klo 19 (18).

Viehekalastukseen lisättiin kielto käyttää yli 40 g painavampaa viehettä spinnflugakalastuksen yhteydessä.

Uutena poikkeuksena lisättiin viranomaisille mahdollisuus myöntää lupa käyttää harrilautaa tai vastaavaa yhdellä vieheellä henkilölle, jonka toimintakyky on heikentynyt siten, että se vaikeuttaa muun viehekalastuksen harjoittamista.

Kalastusääntö ja poikkeavat määräykset löytyvät linkkien takaa. Tässä esitetään yleiskuvaus tärkeimmistä jokialueella voimassa olevista säännöistä.

Yleisiä säädöksiä

Uhanalaisen meritaimenen suojelemiseksi kaikki saaliiksi saadut taimenet on välittömästi laskettava takaisin veteen elävänä tai kuolleena. Merialueella rasvaeväleikatun taimenen saa kuitenkin ottaa saaliksi.

Varrellisen nostokoukun käyttö on sallittua. Kalastus harrilaudalla tai vastaavalla on kiellettyä. Lapin ELY -keskus voi kuitenkin hakemuksesta myöntää luvan harrilaudan tai vastaavaa käyttöön yhdellä vieheellä henkilölle, jonka toimintakyky on heikentynyt siten, että se vaikeuttaa muun viehekalastuksen harjoittamista. Tarkemmat ohjeet luvan anomisesta saa Lapin ELY-keskuksesta.

Kaikenlainen kalastus on kielletty 15.9.–15.12. lukuun ottamatta Kilpisjärveä ja Könkämäenon kalastusta koskevia poikkeuksia sekä nahkiaisen kalastusta merralla. Lisäksi mateen kalastus jään päältä koukulla, rysällä ja merralla sekä mateen pilkkiminen on sallittu myös 15.9.–15.12.

Harjuksen kalastus on kielletty 1.4–31.5 välisenä aikana jokialueella Kilpisjärven luusuasta alavirtaan.

Lohen alamitta on 50 cm. Alamittaiset ja talvehtineet lohet on vapautettava elävänä tai kuolleena.  Suomen kalastusasetuksesta poiketen harjuksen alamitta on 35 cm myös 67°00′N pohjoispuolella.

Kalastus vapakalastusvälineillä

Lohen vapakalastus alkaa kesäkuun 1. päivänä ja jatkuu elokuun loppuun saakka. Lohen kalastus vapakalastusvälineillä on kuitenkin kielletty sunnuntaista kello 19 maanantaihin kello 19.

Vavalla ja vieheellä kalastettaessa sallitaan yhden lohen pyytäminen ja saaliiksi ottaminen kalastajaa ja vuorokautta kohti. Vuorokausiluvalla kalastettaessa lupa oikeuttaa yhden lohen saaliiksi ottamiseen luvan voimassaoloaikana. Vapautettuja kaloja ei lasketa saaliiksi.

Sellainen kalastus vapavälineillä, jossa kalan tarttuminen ulkopuolelta on ilmeistä, on kiellettyä. Suun ulkopuolelta tarttunut kala on välittömästi laskettava takaisin veteen. Heittopainon, tapsisiiman ja vieheen avulla tapahtuvassa kalastuksessa (spinfluga) on sallittu käyttää vain yksihaaraista koukkua, jonka kitakoko on enintään 12 mm.

Spinnflugakalastus ja kalastus yi 40 g painavalla vieheellä on kiellettyä kesäkuun 10 päivästä alkaen Suomen puolella valtakunnanrajaa Suomen rannasta Martimojoen suusta lounaissuunnassa valtakunnanrajalle olevasta linjasta alavirtaan aina Ajoksenniemen läntisempään kohtaan Suomen rannasta suoraan länteen valtakunnanrajalle olevaan linjaan (Matkakosken alue) sekä molemmin puolin valtakunnanrajaa Suomen rannalta Toivolansaaren eteläkärjen korkeudelta suoraan länteen Ruotsin rannalle olevasta linjasta alavirtaan aina Teppolansaaren pohjoiskärjen korkeudelta Suomen rannasta suoraan länteen Ruotsin rannalle olevaan linjaan (Kukkolankosken alue), (kartta pdf).

Kielletyksi spinnflugakalastukseksi katsotaan myös luonteeltaan samanlainen raskaalla painolla tapahtuva kalastus, vaikka paino olisi kiinni suoraan pääsiimassa ilman sivutapsia.

Vieheellä veneestä kalastettaessa moottorin käyttö on kielletty lukuun ottamatta suvantopaikkoja, jotka ovat Ruotsin Ylitornion ja Suomen Aavasaksan välisestä sillasta alavirtaan. Moottoria ei saa käyttää 200 metriä lähempänä koskialueita. Lapin ELY-keskus voi hakemuksesta myöntää poikkeuksen moottorin käyttöön. Moottorin käyttö on sallittu Kilpisjärvellä.

Luvat vapakalastukseen

Lohen kalastuksessa vapavälinein tarvitaan Tornionjoen, Muonionjoen ja Könkämäenon yhteislupa. Yhteisluvan lisäksi valtion kalastuksenhoitomaksu tulee olla maksettuna.

Myös soutaja tarvitsee luvan. Kalastukseen osallistumaton muu henkilö voi olla veneessä ilman yhteislupaa.

Lupa tarvitaan lohenkalastukseen koko Suomen puoleisella rajajoella Kilpisjärvelle saakka. Ruotsin puolella lupa oikeuttaa lohen kalastukseen vain osalla rajajokea. Suomen puolella lohta ei voi kalastaa muilla luvilla. Myöskään Enontekiön kuntalaisen jokilupa (Enontekiö 1520) ei oikeuta lohen tai taimenen kalastukseen Suomen ja Ruotsin välisen rajajokisopimuksen alueella.

Yhteisluvassa mukana olevilla vesialueilla saa kalastaa myös muita lajeja kuin lohta. Yhteislupaan kuulumattomilla alueilla Suomen puolella lupa oikeuttaa ainoastaan lohen kalastuksen, muiden lajien pyyntiin tarvitaan kalastusoikeuden haltijan lupa.

Vuorokausiluvan hinta on 20 euroa, viikkoluvan 90 euroa ja kausiluvan 200 euroa. Luvalla voi kalastaa koko yhteislupa-alueella. Yhden kunnan alueella voi kalastaa 90 euron hintaisella kausiluvalla. Alle 15-vuotiaat eivät tarvitse lupaa lainkaan ja 15–18-vuotiaat saavat luvan puoleen hintaan. Tornionjoen yhteislupatoimikunnan sivuilta löytyy lisätietoa luvista ja lupa-alueesta, mutta jatkossa nettilupia myydään ainoastaan Eräluvat.fi sivustolla.

Kalastus ankkuroiduilla verkoilla ja rysällä jokialueella

Ankkuroidun verkon pituus saa olla enintään 60 m ja silmäkoko 80–100 mm. Pikkurysän silmäkoko voi olla enintään 80 mm.

Kalastus Kilpisjärvellä ja Könkämäenossa

Kilpisjärvessä on kielletty muu kuin mateen kalastus koukulla, maderysällä ja -merralla sekä pilkkiminen 1.10.–15.11.

Muiden lajien kuin lohen, taimenen ja nieriän kalastus on sallittu ankkuroiduilla verkoilla Kilpisjärvessä ja Könkämäenon hitaasti virtaavissa vesissä, suvannoissa ja järvissä myös 15.9.–30.9. Siian ja hauen verkkokalastus on sallittu myös 1.10–15.11. enintään 1,8 metriä korkeilla verkoilla, joiden silmäkoko on enintään 80 mm.

Ankkuroidun verkon silmäkoko Kilpisjärvellä ja Könkämäenossa on oltava vähintään 70 mm ja enintään 100 mm. Ankkuroituja verkkoja ei Könkämäenossa saa asettaa 200 m lähemmäksi kosken suuta tai niskaa. Kilpisjärvellä ankkuroidun verkon pituus saa olla korkeintaan 240 metriä, Könkämäenossa 60 m.

Kilpisjärvessä kalastus ankkuroiduilla verkoilla on kiellettyä lähempänä Könkämäenon luusuaa kuin linja Siikanimen kärjestä Suomen rannalta suoraan pohjoiseen, lähempänä Koltalahden länsipäätä kuin pohjois-etelä -suuntainen linja Saivonsaaren (Sáivvasuolu) keskeltä sekä lähempänä Siilaskosken suuta kuin linja Maantienlahden nimen kärjestä suoraan länteen vastarannalle (kartta pdf).

Kilpisjärvellä moottorin käyttö on sallittu vieheellä veneestä kalastettaessa.

Kalastus kulteella ja kulkuverkolla

Lohen kalastus kulteella ja kulkuverkolla on sallittu vain rajajokisopimuksessa mainituissa apajapaikoissa juhannusviikon tiistaista (klo 00) torstaihin (klo 24) ja juhannusta seuraavina kahtena viikonloppuna perjantaista klo 19 sunnuntaihin klo 19.

Muiden lajien kuin lohen ja taimenen kalastus kulkuverkolla ja kulteella on sallittu jokialueella apajapaikoissa ainoastaan elokuun 8 päivän alusta syyskuun 14 päivän loppuun.

Luettelo lippo- ja verkkoapajapaikoista löytyy oikeassa palstassa olevasta linkistä.

Kalastus lipolla

Kalastus on sallittu vain kalastussäännön liitteessä mainituissa apajapaikoissa. Lohen kalastus lipolla on sallittu 8.6.–15.7. Lipolla kalastettaessa sallitaan yhden lohen pyytäminen ja saaliiksi ottaminen kalastajaa ja vuorokautta kohti. Muiden lajien kuin lohen ja taimenen kalastus lipolla on sallittu 16.7.–14.9. Kaikki lippokalastus on kuitenkin kiellettyä sunnuntaista klo 19 (klo 18 Ruotsin aikaa) maanantaihin klo 19 (18).

Muun kuin lohen lippoamisessa havas voi olla enintään 0,4 mm vahvuista yksisäikeistä nailonlankaa.

Merikalastus

Suomen kaupallisessa lohenkalastuksessa merialueella on kalastajakohtaiset lohikiintiöt. Merialueella rasvaeväleikattujen taimenten saaliiksi ottaminen on sallittua.

Kalastuksen valvonta

Kalastajien toivotaan ottavan huomioon lohi- ja meritaimenkantojen suojelun tavoitteet ja noudattavan pyynnissä kestävän kalastuksen periaatteita ja kohtuullisuutta sekä rajajoilla vieraillessaan harjoittamaan roskatonta retkeilyä. Lapin ELY-keskus, rajavartiolaitos ja Ruotsin valvontaviranomaiset valvovat kalastusta koko kalastuskauden ajan. Suomen ja Ruotsin valvojat voivat toimia yhteistyössä molemmin puolin rajaa.

Kalastuksen valvontaan liittyvissä asioissa voi ottaa yhteyttä ELY-keskuksen kalastuksenvalvojiin. Kaikki valvojat eivät työskentele koko kesää. Mikäli johonkin valojaan ei saa yhteyttä, kannattaa yrittää soittaa seuraavalle:

Juha Niemelä (0295 037 040)
Petteri Ikonen (0295 037 025)
Sauli Rauhala (0295 037 101)
Kari Mäntynenä (0295 037 104) 
Raimo Isometsä (0295 037 425)

Yhteyttä voi ottaa myös ruotsalaiseen valvojaan, joka puhuu myös suomea:

John Malmström (+4610 225 5708)

Valvoja voivat toimia yhteistyössä molemmin puolin rajaa.

Kalastuslakiin lisättiin 1.5.2019 menettämisseuraamus, jonka mukaan kalastuskiellon tai -rajoituksen rikkoja on tuomittava menettämään valtiolle saalislajin arvo. Lohen arvoksi on asetuksella säädetty 3 470 euroa, villin taimenen arvoksi 3 260 euroa, siian arvoksi mereen laskevassa joessa 460 euroa ja harjuksen arvoksi 300 euroa (67:n leveyspiirin pohjoispuolella 100 euroa).

Tornionjoella ensimmäiset menettämisseuraamukset on tuomittu vuonna 2020 tehdyistä kalastusrikkomuksista.

Lohikuolemat

Tornionjoella on viime vuosina todettu lohikuolemia. Lohikuolemista on valmistunut suomalais-ruotsalainen tutkimus, joka löytyy Ruokaviraston sivuilta. Lohikuolemista kannattaa raportoida oikean palstan linkissä olevan sivuston kautta.


Alueellista tietoa


Päivitetty: 17.11.2023